Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Windvaan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een windwijzer, windvaan of weerhaan is een instrument dat wordt gebruikt om de richting van de wind aan te geven. Het wordt meestal gebruikt als een architectonische versiering op het hoogste punt van een gebouw. Het woord vaan komt van het Oud-Engelse woord fana, wat "vlag" betekent.

Hoewel windwijzers een weerfunctie hebben, zijn ze over het algemeen decoratief, vaak met het traditionele haanontwerp met letters die de windstreken aangeven:

  • N voor Noord
  • O voor Oost
  • Z voor Zuid
  • W voor West

Andere veel voorkomende motieven zijn schepen, pijlen en paarden. Niet alle windwijzers hebben wijzers. Wanneer de wind voldoende sterk is, zal de punt van de pijl of haan of iets dergelijks de richting aangeven van waaruit de wind waait.

Op een zeilboot zit een vaan of windwijzer in de top van de mast. Hiermee kan de schipper goed zien waar de wind vandaan komt. Dit kan hij combineren met een kompas.

Bij weerstations als het KNMI is de windvaan vaak gecombineerd met de windmeter. Deze kunnen worden gekoppeld aan een computer die de metingen van tijd tot tijd volgt en er een grafiek van maakt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Windvaan&oldid=684964"