Windows 10

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Windows 10

Windows 10 Logo.svg

Logo Windows 10
Ontwikkelaar Microsoft
Land van herkomst Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Releasedatum 15 juli 2015
Gebruikers
Soort platform besturingssysteem
Portaal Portaalicoon IT

Windows 10 is een besturingssysteem dat is ontwikkeld door Microsoft. Dit besturingssysteem kwam voor het eerst uit in 2015 en is sindsdien een van de meest gebruikte besturingssystemen ter wereld. Windows 10 is de opvolger van Windows 8.1 en heeft veel nieuwe functies en verbeteringen ten opzichte van eerdere versies van Windows.

Wat is een besturingssysteem?

Een besturingssysteem is software die ervoor zorgt dat een computer kan werken. Het helpt de computer om programma's te starten, gegevens op te slaan en te communiceren met andere apparaten, zoals printers en smartphones. Zonder een besturingssysteem zou een computer eigenlijk niet zo veel kunnen doen.

Belangrijkste kenmerken van Windows 10

Windows 10 heeft veel nieuwe functies en verbeteringen ten opzichte van eerdere versies van Windows. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken:

Het Startmenu

Het Startmenu is een van de belangrijkste onderdelen van Windows 10. Hier kun je programma's starten, documenten openen en instellingen wijzigen. Het Startmenu is opnieuw ontworpen voor Windows 10 en heeft nu een modernere uitstraling. Je kunt ook de grootte van het Startmenu aanpassen en tegels toevoegen om snel toegang te krijgen tot bepaalde programma's of instellingen.

Cortana

Cortana is de digitale assistent van Windows 10. Je kunt Cortana vragen stellen, zoals "Wat is het weer vandaag?" of "Hoe laat is het in New York?". Cortana kan ook taken voor je uitvoeren, zoals het maken van een herinnering of het sturen van een e-mail. Cortana kan ook worden gebruikt om te zoeken naar bestanden en programma's op je computer.

Edge

Edge is de nieuwe webbrowser van Windows 10. Het is ontworpen om sneller en veiliger te zijn dan eerdere versies van Internet Explorer. Edge heeft veel nieuwe functies, zoals de mogelijkheid om webpagina's op te slaan en te delen, en de mogelijkheid om notities te maken op webpagina's. Edge is ook ontworpen om goed te werken op zowel desktops als mobiele apparaten.

Continuum

Continuum is een functie die is ontworpen voor apparaten die zowel als tablet en als laptop kunnen worden gebruikt. Wanneer je een apparaat in de tabletmodus gebruikt, wordt het Startmenu aangepast om beter te werken met aanraakschermen. Wanneer je het apparaat in de laptopmodus gebruikt, wordt het Startmenu aangepast om beter te werken met een toetsenbord en muis.

Geschiedenis van Windows

Microsoft begon in 1985 met de ontwikkeling van Windows, een besturingssysteem dat voor het eerst werd geleverd als een grafische interface voor MS-DOS, het populaire besturingssysteem van die tijd. Windows was bedoeld om de computerervaring voor gebruikers te verbeteren door middel van een visueel aantrekkelijke en intuïtieve interface.

Windows 95 was een grote mijlpaal in de geschiedenis van Windows. Het was de eerste versie van Windows die de Startknop en het Startmenu introduceerde, die nog steeds een belangrijk onderdeel zijn van Windows 10. Windows 98, Windows ME, Windows 2000 en Windows XP volgden allemaal en introduceerden nieuwe functies en verbeteringen.

In 2001 bracht Microsoft Windows XP uit, een besturingssysteem dat tot op de dag van vandaag nog steeds door sommige gebruikers wordt gebruikt. Windows Vista kwam uit in 2006 en werd gevolgd door Windows 7 in 2009, een besturingssysteem dat populair was bij zowel thuisgebruikers als bedrijven.

In 2012 bracht Microsoft Windows 8 uit, een besturingssysteem dat was ontworpen voor zowel desktops als tablets. Windows 8 kreeg kritiek vanwege de grote veranderingen in de interface en de afwezigheid van het Startmenu. Windows 8.1, dat een aantal van de klachten oploste, kwam uit in 2013.

Ontwikkeling van windows 10

In 2015 bracht Microsoft Windows 10 uit, het nieuwste besturingssysteem in de Windows-lijn. Windows 10 was bedoeld als een samenvoeging van de beste functies van eerdere versies van Windows en introduceerde ook een aantal nieuwe functies en verbeteringen.

Windows 10 werd gelanceerd met veel publiciteit en was beschikbaar als gratis upgrade voor gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1. Het besturingssysteem kreeg veel lof vanwege de terugkeer van het Startmenu, de integratie van Cortana en de mogelijkheid om apps te downloaden uit de Windows Store.

Windows 10 Logo.svg

Microsoft heeft sinds de lancering van Windows 10 regelmatig updates uitgebracht om nieuwe functies toe te voegen en problemen op te lossen. Windows 10 blijft het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld en wordt gebruikt op meer dan 1,3 miljard apparaten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Windows_10&oldid=780910"