Wikikids:Voorbeeldartikel
Klik hier om terug te gaan naar het Kidsportaal » |
Het voorbeeldartikel is een artikel gemaakt door WikiKids zelf om je te laten zien hoe je een artikel kunt opbouwen. Je kunt het artikel niet zelf bewerken om het aan te vullen.
De eerste zin
In de eerste zin van Voorbeeldartikel zie je dat het woord voorbeeldartikel staat. De naam van het artikel zet je dus in de eerste zin. Dat woord is vetgedrukt. Dat is in alle andere artikelen ook zo. Je kunt een woord vet maken door het woord te selecteren en op de B te klikken. Je ziet dan dat er aan de beide kanten van het woord drie streepjes komen te staan. Zo '''Voorbeeldartikel'''.
Een link opnemen
Van het woord WikiKids hebben we een link gemaakt. Die link brengt je bij het artikel WikiKids. Een link maak je door links en rechts van het woord waar je een link van wilt maken twee blokhaken te zetten. Op deze manier [[WikiKids]].
Een plaatje opnemen
Rechtsboven zie je ook een plaatje staan. De naam van het plaatje is Wiki.png. Om het plaatje daar te krijgen klik je op het icoontje Afbeelding invoegen. Je krijgt dan dit te zien: [[Bestand:voorbeeld.png]]. Het woord voorbeeld.png vervang je door de naam van het plaatje. Dus: [[Bestand:Wiki.png]].
Een plaatje rechts neerzetten
Het plaatje staat aan de rechterkant. Dat doe je door het woord right erbij te zetten: [[Bestand:Wiki.png|right]]. Zie je dat er ook een recht opstaand streepje staat tussen de naam van het plaatje en het woord right! Dat hoort zo. Wil je het plaatje links hebben dan typ je in plaats van right het woord left.
Plaatje verkleinen
Als het plaatje heel groot is kun je ook nog het plaatje verkleinen. Dan zet je er achter hoeveel pixels het breed mag zijn. Bijvoorbeeld 100 pixels. Dat is ongeveer 2 centimeter. Je schrijft dat op als 100px: [[Bestand:Wiki.png|right|100px]]. Zie je dat er ook weer een recht opstaand streepje staat tussen het woord right en 100px!
Een onderschrift
De tekst onder het plaatje noemen we een onderschrift. Die legt uit wat er op het plaatje staat. Een onderschrift kun je toevoegen op de volgende manier: [[Bestand:Wiki.png|right|100px|thumb|Wiki]]. We hebben nu het woord thumb erbij gezet. Achter thumb staat nog een recht opstaand streepje. En daarachter het onderschrift.
Kopjes maken
Per onderwerp hebben we een kopje gemaakt. Kopjes zijn woorden die wat groter zijn. Daarmee kun je een artikel in stukjes verdelen. Dat leest gemakkelijk. Een kopje maak je door links en rechts van een woord er =-tekens te zetten. Dus zo: ==Een kopje==. Bovenaan je artikel komt dan vanzelf een opsomming met alle kopjes te staan.
Opsomming
Je hebt nu geleerd hoe je een:
- eerste zin moet maken;
- link opneemt;
- plaatje opneemt;
- plaatje rechts neer kunt zetten;
- plaatje kunt verkleinen;
- onderschrift kunt maken;
- kopje kunt maken.
Hierboven zie je een opsomming. Een opsomming maak je met behulp van het sterretje: * Voor elk woord van de opsomming zet je een sterretje. Dat ziet er zo uit:
* de eerste zin er uit ziet
* je een link opneemt
* enzovoort. Als je een opsomming wilt maken van 1 tot en met 10 dan gebruik je in plaats van sterretjes de kruizen (#).