Wikikids:Handleiding moderatoren

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Arrow.gif Deze handleiding is vervangen door een uitgebreidere moderatorhandleiding die moderators ontvangen nadat ze zijn aangesteld door het bestuur.

Stap 1: Wat te controleren

Loop onderstaande lijsten regelmatig na, en klik op de links "(wijz)" om te zien wat er is veranderd in deze bewerking en "(hist)" (of "gesch") om de geschiedenis van het artikel te bekijken.

 1. Recente wijzingen
 2. Nieuwe pagina's

Wanneer je een vandaal betrapt

Controleer de bijdragen van die gebruiker. Het kan zijn dat een vandaal op verschillende pagina's rommel achterlaat. Loop de lijst met zijn bijdragen even na, klik op (wijz) om te zien wat hij heeft veranderd. De lijst met bijdragen kun je vinden op de volgende manieren:

 1. Je kunt vanaf de gebruikerspagina van de vandaal het linkje "Bijdragen per gebruiker" gebruiken. Dat linkje vind je in de Toolbox.
 2. Je kunt ook rechtstreeks naar de pagina Speciaal:Contributions/Gebruikersnaam. In plaats van "Gebruikersnaam" vul je de naam van de vandaal in. Dat kun je doen in de adresbalk van je browser.

Stap 2: Terugdraaien, verwijderen of verbergen

Vandalisme bestrijden kan iedereen. Of je nou moderator bent of niet. Een moderator heeft wat extra knoppen, da's alles. Iedereen kan vandalisme terugdraaien, een moderator kan ook artikelen verwijderen.

Terugdraaien

Zonder moderatorknoppen

 1. Ga naar geschiedenis van de pagina
 2. Klik de versie aan die vandalismevrij is
 3. Sla die versie op met in de commentaarregel iets in de zin van "Vandalisme verwijderd"

Met moderatorknoppen

 1. Via het linkje [Terugdraaien] dat je ziet bij de weergave van twee versies naast elkaar
 2. Via de lijst met "Bijdragen per gebruiker", daar vind je ook het linkje [Terugdraaien]

Verwijderen

Een pagina kun je als moderator heel eenvoudig verwijderen door op het tabje "delete" of "verwijder" te klikken bovenaan de pagina. Geef altijd een reden voor verwijdering op.

Verbergen

Als moderator heb je ook de mogelijkheid om in de geschiedenis van een pagina een versie te verbergen. Deze optie gebruik je als in deze versie van de pagina sprake is van cyberpesten, privacyschending of grof gescheld. De versie is dan niet meer zichtbaar voor gewone gebruikers.

Stap 3: Blokkeren

Dit kan alleen een moderator doen. Als je vindt dat een gebruiker de wiki niet verder moet beschadigen, kun je hem voor kortere of langere tijd blokkeren. Welke richtlijnen je daarvoor hanteert, kun je het beste even overleggen met je medemoderatoren. Hoe gaat blokkeren in zijn werk?

 1. Klik op de link "Speciale pagina's" in de Toolbox
 2. Ga naar de onderkant van de pagina en klik de link "Gebruiker blokkeren" aan.
 3. Vul de gebruikersnaam van de vandaal in en kies de duur van de blokkade.
 4. Geef altijd een reden op, want de vandaal krijgt deze te zien op zijn scherm als hij opnieuw probeert een bewerking te doen in de wiki.
 5. Blokkeer de gebruiker.

Het is niet en nooit toegestaan om een bestuurslid te blokkeren, om welke reden dan ook.

Lengte van blokkades

Zie deze pagina

Een onbepaalde blokkade is iets heel ernstigs, probeer dit zo min mogelijk de gebruiken. Meestal zijn de gebruikers al geschrokken na een kortere blokkade, en geef je ze nog de kans opnieuw te beginnen.

Stap 4: Beveiligen

Als een pagina heel veel gevandaliseerd wordt, kun je er voor kiezen om die pagina te beveiligen. Gewone gebruikers kunnen hem dan niet meer bewerken.

"1 april" zou bijvoorbeeld een pagina kunnen zijn waar op 1 april allerlei grapjassen veranderingen in aanbrengen. Soms komt het ook voor dat mensen ruzie maken op een pagina en telkens bewerkingen van een ander weghalen. Je kunt dan ingrijpen door de pagina te beveiligen.

 1. Klik op het tabje "protect" of "beveilig" bovenaan het artikel
 2. Geef een reden op voor de beveiliging.
 3. Het aanvinkvakje klik je aan als je niet het hele artikel wilt beveiligen, maar alleen wilt voorkomen dat mensen het artikel een andere titel geven.
 4. Bevestig de beveiliging.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Handleiding_moderatoren&oldid=475870"