Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Wikikids:Handleiding-wiki/Wat zie ik op een wiki-pagina

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kidsportaal.gif Klik hier om terug te gaan naar het Kidsportaal »


Ja wat zie je dan?

Op een wiki-pagina staat natuurlijk een tekst (artikel). Dat is het grootste deel van de pagina. Daaromheen zie je nog een aantal andere onderdelen:

  • het zoekveld
  • tabbladen bovenaan het tekstvak
  • de linkerkolom, die dient om te navigeren door de website
  • helemaal onderaan de pagina een balk waarin wat algemene informatie staat over WikiKids.

Het zoekveld

Hier kun je een woord intypen waarover je informatie zoekt. Als je op "OK" klikt, krijg je de pagina te zien, maar dat werkt alleen als je precies de goede naam in hebt getikt. Als je het niet zeker weet, kun je op "Zoeken" klikken, dan krijg je een lijst met pagina's waarin jouw zoekterm voorkomt.

De tabbladen

Bij elk artikel krijg je automatisch een aantal tabbladen te zien. Als je erop klikt, zie je dat de inhoud van het scherm verandert. Er is een verschil in het aantal tabjes dat je ziet wanneer je niet aangemeld bent en wanneer je wel aangemeld bent.

Zonder aan te melden

Artikel

Onder deze tab vind je - de naam zegt het al - het artikel zelf. Maar bij alle wiki's vind je naast het artikeltabje nog een aantal andere tabs, die het artikel tot een echt WikiKids-artikel maken.

Overleg

Hier horen opmerkingen thuis over de tekst of de inhoud van het artikel. Soms zijn die pagina's leeg, omdat er gewoon niet getwijfeld wordt aan het artikel. Maar bij andere artikelen is de overlegpagina vele malen langer dan bij andere, omdat het bijvoorbeeld een heel omstreden politiek onderwerp is. Maar af en toe wordt er ook heel lang gepraat over de juiste spelling van een paginatitel.

Bewerk (of edit)

Dit het scherm waar je het artikel kan bewerken. Zie Wikikids:Handleiding-wiki/Bewerken. De bewerkingspagina is een essentieel onderdeel van een wiki: als je niet kunt bewerken, is het ook geen wiki! Veel mensen die vaak met wiki werken, gaan die knop enorm missen wanneer ze op een andere website zijn.

Geschiedenis

Dit is ook een heel belangrijk voor een wiki. In de GNU/FDL-licentie staat namelijk dat je de geschiedenis van een artikel altijd moet bewaren. Alle versies en alle auteurs (schrijvers) van een artikel blijven dan ook altijd op Wikipedia staan. Een gewone gebruiker kan daarom ook niets verwijderen, dat kan alleen een moderator.

Na aanmelden

Wijzig titel

Als je bent aangemeld, kun je de titel van een pagina wijzigen. Dat gaat heel gemakkelijk: je typt de nieuwe naam in, en klik op "Verplaats pagina" en het is klaar. De pagina met de oude titel wordt vanzelf een "redirect" naar de nieuwe pagina, zodat links niet doodlopen, maar worden "doorverbonden".

Pas op! denk goed na waar je mee bezig bent. Bedenk dat er ook pagina's zijn die naar het artikel verwijzen. Als je de titel van een pagina wijzigt, moet je dus eigenlijk alle links in de verwijzende pagina's ook veranderen. Dat kunnen er soms honderden zijn! Als je niet zelf het artikel bent begonnen, is er een hele grote kans dat iemand anders het niet eens zal zijn met je titelwijziging.

Volg

Een volglijst is heel praktisch als je pagina's in de gaten wilt houden die jou bijzonder interesseren, of waar je aan meegeschreven hebt. Je krijgt hem alleen te zien als je aangemeld bent, en alleen dan kan je kan ook artikelen toevoegen.

Het enige wat je hoeft te doen is op het tabje "Volg" (of "Watch") te klikken, en de pagina staat op je volglijst. Klik je nu rechtsboven in het scherm op de link "Volglijst", dan krijg je alle laatste wijzigingen te zien van de artikelen op je volglijst. Zo kun je dus altijd zien of er nieuws is.

De linkerkolom

In de linkerkolom staan een aantal links, die naar handige pagina's verwijzen.


Recente wijzigingen

Hier vind je een lijst van alle laatste bewerkingen die hebben plaatsgevonden. Op Wikipedia zijn dat er erg veel, en het kan interessant zijn om te kijken wat er van minuut tot minuut allemaal gebeurt. Ook als je weet dat iemand een tekst gaat plaatsen, kun je de verandering in de Recente Wijzigingen zien verschijnen.

Referenties

De link "Referenties" gebruik je wanneer je wilt zien welke pagina's linken naar het artikel dat je aan het bekijken bent. Dit is een enorm handige functie wanneer je meer wilt weten over een onderwerp. Je ziet als het ware het "verband" waarin het artikel staat.

Ook is het heel handig om erachter te komen welke links je moet veranderen wanneer je de titel van een artikel hebt veranderd (zie Wijzig titel, hieronder).


Speciale pagina's

Op de link "Speciale pagina's" vind je alle systeempagina's van Wikikids wij hebben geen geheimen. Als je net begint, snap je misschien nog niet waar ze allemaal voor zijn, maar het is goed om te weten dat dit een plek is waar je ook naar informatie kan zoeken. Je kunt bijvoorbeeld een lijst krijgen van de kortste artikelen, maar ook een lijst met alle gebruikers van WikiKids. Kijk maar eens rond.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Handleiding-wiki/Wat_zie_ik_op_een_wiki-pagina&oldid=577875"