Wikikids:Handleiding-wiki/Wikiquette

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kidsportaal.gif Klik hier om terug te gaan naar het Kidsportaal »

Voordat je begint, is het goed om dit even te lezen. Omdat we hier met heel veel kinderen samen werken is het handig als we het een en ander met ekaar afspreken. De afspraken noemen we de Wikiquette, van het woord etiquette wat zoiets als "beleefdheidsregels" of "omgangsvormen" betekent.

Netjes blijven

Omdat je samenwerkt met andere kinderen en volwassenen, die je vaak niet eens kent, is het belangrijk dat je netjes met elkaar omgaat. Net zoals je in het echte leven niet gaat schelden en schreeuwen, doe je dat hier ook niet.

Overleggen

Samenwerken is super belangrijk op WikiKids.
Als je het niet eens bent met iemand bespreek je dat op de overlegpagina van het artikel waar jullie aan werken. Je haalt dus nooit wat weg van een ander! Als je een paar keer achter elkaar iemand zijn bijdragen weghaalt, heet dat een editwar, of "bewerkingsoorlog". Dat is verboden op WikiKids en ook heel vervelend voor mensen die artikels nakijken op vandalisme.

Ondertekenen

Op de overlegpagina onderteken je je bijdragen, zodat een gesprek tussen meerdere mensen goed te volgen is. Ondertekenen doe je in een wiki door het intypen van vier tildes: ~~~~

Vandalisme

Zoals je misschien ondertussen wel weet is deze website makkelijk te bewerken door iedereen. Daarom denken veel mensen dat ze zomaar tekst weg kunnen halen of scheldpartijen neer kunnen zetten. Dat heet "vandalisme". Ook reclame maken of onzinteksten toevoegen wordt gezien als vandalisme.

Op vandalisme staat vaak een straf, eerst krijgt een vandaal een waarschuwing, maar als hij er mee doorgaat, kan hij geblokkeerd worden, dat betekent dat hij pagina's niet meer kan bewerken. Dit zijn maatregelen die een moderator kan nemen om te voorkomen dat het hier een rommeltje wordt. we hopen deze functie natuurlijk niet te hoeven gebruiken.

Gebruikerspagina

Iedereen die zich heeft aangemeld bij WikiKids heeft een gebruikerspagina. Die pagina is van jezelf. Welke gegevens kun je er op zetten? Je kunt je voornaam erop zetten en op welke school je zit. Het is ook leuk als je zegt aan welke pagina's je hebt meegewerkt. Daar mag je namelijk best trots op zijn.

Wat moet je er niet op zetten? Je hoeft dus alleen maar je voornaam er op te zetten. Je achternaam, adres, e-mailadres en telefoonnummer moet je niet zomaar op internet zetten. Een foto hoeft ook niet. Misschien kun je een tekening maken van jezelf. Dat kan ook.

Je kunt de gebruikerspagina's van iedereen bekijken. Dat is leuk want dan kom je er achter wat anderen op WikiKids doen. Je mag iemand best een compliment geven als je vindt dat iemand een mooi stuk heeft geschreven. Dat kun je het beste op zijn of haar overlegpagina doen ([[Overleg gebruiker:.....]]). De ontvanger van jouw bericht krijgt dan een melding op zijn scherm dat hij een bericht heeft.

Overleggen over een stuk dat iemand heeft geschreven doe je op de overlegpagina van het stuk zelf. Niet op de gebruikerspagina.

Alleen je eigen werk op WikiKids

Op WikiKids mag je alleen je eigen werk zetten. Dat betekent dat de teksten in je eigen woorden geschreven zijn. De foto's heb je ook zelf genomen. Als je teksten of foto's zonder toestemming van iemand anders overneemt, worden ze weer weggehaald. Dit heeft allemaal te maken met auteursrechten. Alles over Auteursrechten lees je in dit artikel over auteursrechten.

Alarmknop

Als je de weg helemaal kwijt bent en even een paar wegwijzers wilt zien, dan is er de alarmknop.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Handleiding-wiki/Wikiquette&oldid=577874"