Wesp

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wesp

Een wesp is een insect.

Het uiterlijk

Je kunt een wesp vooral herkennen aan zijn strepen in het helgeel en zwart. Je kan hem ook herkennen aan de wespentaile, dat betekent dat je lichaam in het midden dun is en de rest is normaal. Hij heeft een kop, borststuk en achterlijf. Maar alleen de vrouwtjes hebben een angel.

Wespen en bijen onderscheiden

Wespen lijken veel op bijen, maar er zijn toch een paar verschillen. Zo kunnen wespen meer dan één keer steken met hun angel en ze zijn veel agressiever dan bijen. Dat betekent dat ze eerder steken.

Voortplanting

De koningin paart in het voorjaar. Daarna zoekt ze een geschikt plekje om haar eitjes af te staan. Als de eitjes zijn uitgekomen moet de koningin ze helemaal zelf verzorgen. Als de wespjes groot zijn worden het werksters van de koningin. De volgende eitjes worden weer gelegd door de koningin. Als ze uitgekomen zijn dan worden ze niet verzorgd door de koningin maar door de werksters zodat de koningin zich volledig kan richten op het leggen van eitjes.

Leefomgeving

Wespen leven in heel Europa en in het noorden van Canada.

Voedsel

Wespen eten veel honingdauw, stuifmeel, plantensap en vruchtvlees.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wesp&oldid=538637"