Wesp

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wesp
Wesp aan het rusten

Een wesp is een insect.

Het uiterlijk

Je kunt een wesp vooral herkennen aan zijn strepen in het helgeel en zwart. Je kan hem ook herkennen aan de wespentaille, dat betekent dat je lichaam in het midden dun is en de rest is normaal. Hij heeft een kop, borststuk en achterlijf. Maar alleen de vrouwtjes hebben een angel.

Wespen en bijen onderscheiden

Wespen lijken veel op bijen, maar er zijn toch een paar verschillen. Zo kunnen wespen meer dan één keer steken met hun angel en ze zijn veel agressiever dan bijen. Dat betekent dat ze eerder steken.

Voortplanting

De koningin paart in het voorjaar. Daarna zoekt ze een geschikt plekje om haar eitjes af te staan. Als de eitjes zijn uitgekomen moet de koningin ze helemaal zelf verzorgen. Als de wespjes groot zijn worden het werksters van de koningin. De volgende eitjes worden weer gelegd door de koningin. Als ze uitgekomen zijn dan worden ze niet verzorgd door de koningin maar door de werksters zodat de koningin zich volledig kan richten op het leggen van eitjes.

Leefomgeving

Wespen leven in heel Europa en in het noorden van Canada.

Wespen nuttige insecten

Ondanks dat we in de zomer soms erg last van hun kunnen hebben . Zijn het wel nuttige insecten .

Wespen vangen bijvoorbeeld muggen en andere insecten . Eén wespennest met een paar duizend werksters kunnen wel tienduizenden muggen doden . Ze zorgen er voor dat populatie van insecten normaal blijft en niet te groot wordt.

Voedsel

Wespen eten veel honingdauw, stuifmeel, plantensap en vruchtvlees.

Waarom in augustus last van wespen

Je kent het vast wel zit je lekker limonade te drinken komt er op eens wesp om je heen zoemen maar waarom precies in augustus.

In het voorjaar komen ze te voor schijn en bouwt de koningin haar nest . Daar legt ze haar eitjes in . Daar komen allemaal werksters uit die haar verder helpen bij het verder bouwen van het nest en het verzorgen van larven . Die voeden ze met insecten in ruil daarvoor krijgen ze zoetig uitscheiding die larven produceren dat is suiker waar de volwassenen op leven. Aan het einde van het seizoen de larven volwassenen geworden . Waardoor de wespen niks meer te doen hebben en geen insecten meer moeten voeren en geen zoete uitscheiding krijgen die moeten ze ergens anders zoeken.

En dit gebeurt precies in augustus op moment dat wij een ijsje aan het eten zijn omdat ze niet meer van larven krijgen gaan ze het bij ons zoeken . Het betekent niet dat het rest van haar kunnen zijn maar dan is kans kleiner.

Tips tegen overlast

Wespen kunnen je best irriteren tijdens het eten daarom deze tips tegen de overlast:

  • Houd eten en drinken buiten bereik : eten en drinken en buiten is leuk maar wespen vinden dat ook dus wel eten en drinken af.
  • Sla nooit naar wespen : als je dat doet kan zich bedreigt voelen en eerder gaan steken .
  • Hang horren voor ramen en deuren : om wespen buiten de deur te houden .
  • Plaats een wespenval of verjaag ze met geuren of een nep-nest .
  • Heb je een best schakel professionals in om ze te verwijderen.

Mediaa

  • De Wesp op https://www.npostart.nl/BV_101404175
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wesp&oldid=726778"