Weersverwachting

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een weersverwachting geeft de verwachte weersomstandigheden voor de volgende dag(en). Hierbij gaat het om temperatuur, neerslag, bewolking en wind. Er zijn speciale weersatellieten die de aarde vanuit de ruimte bekijken en foto's doorsturen naar weerstations op aarde. Die foto's kunnen dan worden doorgestuurd naar het KNMI: Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Ze verwachten het weer door het meten van de luchtdruk, de temperatuur en de luchtvochtigheid, door het gebruik van weerradars en weersatellieten. Weerberichten zijn geen voorspellingen, maar verwachtingen. Het weer kan immers anders uitpakken dan tevoren was aangegeven.

Barometer

Verschillende meetinstrumenten

Een meteoroloog maakt gebruik van verschillende meetinstrumenten die op verschillende manieren meten. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Thermometer Een instrument om de temperatuur van de lucht op te meten.
 • Windmeter Een instrument om de snelheid van de wind te meten; ook wel een anemometer.
 • Neerslagmeter Een instrument dat de hoeveelheid gevallen regen meet.
 • Weerballonnen Een met helium gevulde ballon om de bovenlucht te meten.
 • Barometers Een instrument wat de luchtdruk meet.

Uiteindelijk verzamelen meteorologen gegevens die ze in de computer zetten, de computer bekijkt de gegevens en maakt een voorspelling. Maar de meteorologen bekijken de gegevens zelf ook, hier komt het uiteindelijke weerbericht dan uit.

Cirrus-bewolking

Verleden

Tegenwoordig vertrouwen we op het journaal en op de computers wanneer we het weer willen weten, vroeger was dat wel anders. De mensen keken om zich heen, naar de natuur. Ze keken bijvoorbeeld naar:

 • Wolken Er zijn verschillende soorten wolken om te kunnen zien wat voor weer het wordt. Hierbij een aantal:
 • Cirrus-bewolking; wanneer je deze wolken ziet, blijft het meestal goed weer. Maar wanneer de bewolking dikker wordt komt er slecht weer aan.
 • Cumulus-bewolking; meestal komt er neerslag aan.
 • Stratus-bewolking; wanneer het dunne bewolking is komt er motregen aan, wanneer het dikke stratus-bewolking is regen.
 • Dieren Je kunt ook naar dieren kijken wanneer je wilt weten wat voor weer het wordt. Er zijn een aantal rijmpjes.
 • Stekende vliegen, dat kan ik niet liegen, zij voorspellen regen allerwegen.
 • Als de kat in februari in de zon ligt, moet zij in maart weer achter het vuur.
 • Vliegt de zwaluw hoog, blijft 't overwegend droog.
 • Bomen, struiken, planten Wanneer de bomen, struiken en planten vroeg in bloei staan is dat een aankondiging van een warme zomer.

Wanneer de bladeren geel en krom worden in de herfst, wordt het een koude winter.


Betrouwbaarheid

Achteraf wordt er gekeken in hoeverre de weersverwachting is uitgekomen. Dit bekijkt het KNMI. Voor de temperatuur blijkt zeker 85 procent van de verwachtingen goed te zijn, dat wil zeggen dat de waargenomen temperatuur minder dan 2 graden verschilt met de verwachte temperatuur. Wel verschilt de betrouwbaarheid per element. De neerslag, temperatuur, bewolking en wind verschilt dus in betrouwbaarheid. Zo is de neerslag en de bewolking het moeilijkste te voorspellen. Wanneer je een voorspelling wil doen die over een aantal dagen is, is het ook gelijk minder betrouwbaar. De weersverwachtingen voor over bijvoorbeeld 6 dagen is dus minder betrouwbaar dan over 2 dagen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Weersverwachting&oldid=534725"