Help mee! Maak een account of meld je aan.

Flag of New Zealand.svg In de maand februari vind het Wikiproject:Nieuw-Zeeland plaats! Wil je ook meedoen? Klik dan hier! Flag of New Zealand.svg

Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2020

Wapen van Nieuw-Zeeland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het wapen van Nieuw-Zeeland

Het wapen van Nieuw-Zeeland is het officiële wapen van het Oceanische land Nieuw-Zeeland. Het wapen komt oorspronkelijk uit 1911, maar de huidige versie komt uit 1956.

Het wapen bestaat uit schild, dat verdeeld in vijf vlakken. Het middelste vlak is wit met daarop zwarte schepen, die de zeevaart uitbeelden. Links van het witte vlakken staan twee vlakken; het bovenste vlak beeld het sterrenbeeld Zuiderkruis uit, terwijl het onderste vlak een baal tarwe laat zien en daarmee de landbouw uitbeeld. Rechtsboven is het gulden vlies te zien, dat ook de landbouw uitbeeld. De twee hamers rechtsonder beelden de industrie en mijnbouw uit. Bovenop het wapenschild staat een kroon, dat voor de Britse monarchie staat. Hoewel Nieuw-Zeeland onafhankelijk is, is de Britse koning(in) nog steeds het staatshoofd van Nieuw-Zeeland. Het schild wordt vastgehouden door twee figuren. links staat een blonde vrouw met de Nieuw-Zeelandse vlag, die de Europese kolonisten uitbeeld. Rechts staat een Maoriman met een speer, die de oorspronkelijke inwoners uitbeeld. De twee figuren kijken elkaar aan, wat een boodschap van eenheid is. Onder het wapenschild hangt de wapenspreuk New Zealand, dat de Engelse naam voor het eiland is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wapen_van_Nieuw-Zeeland&oldid=647211"