Wikikids:Vandalismebestrijding

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf WK:VB)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Alarm.PNG

Vandalismebestrijding op WikiKids is het herstellen van wikivandalisme. Gebruikers die vandalisme bestrijden noemt men vandalismebestrijders. In principe kan iedere gebruiker vandalisme bestrijden en herstellen; hieronder tref je handige tips (en richtlijnen) aan om vandalisme te bestrijden.

Herkennen en herstellen van vandalisme

Emoji u1f46e.svg

Vandalisme is het opzettelijk vernielen van de artikelen op Wikikids. Een gebruiker die zich schuldig maakt aan vandalisme noemt men een vandaal. Vandalisme bestaat in alle soorten en maten. Soms is het moeilijk te zien of iets echt vandalisme is of niet. Hieronder staan de meest voorkomende manieren van vandaliseren en hoe dat op te lossen is.

 • Op pagina's kliederen, pagina's worden bekladt met bijvoorbeeld hoi, lol, poep of piemel (schuttingwoorden; scheldwoorden). In de bewerkingsgeschiedenis dient dit direct teruggedraaid te worden (klik: ongedaan maken).
 • Onzinpagina's aanmaken. Dat zijn vaak pagina's waar alleen maar onzin op staat afgebeeld. Deze voegen niets toe aan WikiKids en dienen direct verwijderd te worden. Je kunt de moderatoren verzoeken deze pagina te verwijderen door bovenaan een {{weg|Onzin}} te plaatsen. Let op: haal de pagina niet leeg.
 • Cyberpesten. Als een vandaal een onzinpagina aanmaakt waarbij hij iemand uitscheldt (die bij naam en toenaam wordt genoemd) heet dat cyberpesten. Een dergelijke bewerking wordt direct teruggedraaid. Bij de moderatoren kun je een verzoek doen de wijziging te verbergen.
 • Expres foutieve informatie plaatsen. Een moeilijk te herkennen vorm van vandalisme. Vandalen plaatsen dan vaak informatie die echt lijkt, maar toch niet klopt. Als je twijfelt: zoek op of het juist is. Als het onjuiste informatie is dient de bewerking direct teruggedraaid te worden.
 • Onzinnige titelwijziging. Dat houdt in dat een vandaal de titel van een pagina hernoemd naar een onzintitel. Voorbeeld: een vandaal hernoemd Aap naar Apen is stom. Een lastig te herstellen vorm van vandalisme. De pagina dient direct hernoemd te worden naar de oorspronkelijke titel.
 • Account aanmaken met ongewenste gebruikersnaam. Dat houdt in dat een gebruiker een account aanmaakt met een gebruikersnaam die niet door de beugel kan. Dus bijvoorbeeld: Gebruiker:Poep. Bij Blokverzoek kun je direct een verzoek doen om het account te blokkeren. Hier vind je alle regels omtrent een gebruikersnaam.
 • Privacyschending. Als een vandaal andermans persoonsgegevens openbaar maakt op Wikikids noemen we dat privacyschending. Het is belangrijk dat je een online moderator vraagt de wijziging van de gebruiker "onzichtbaar" te maken. Daarna plaats je een waarschuwing op de overlegpagina van een vandaal.
 • Persoonlijke aanval. Als een (pas ingelogde) vandaal een (mede)gebruiker uitscheldt is dat ook vandalisme. De bewerking dient teruggedraaid te worden en de vandaal moet een waarschuwing krijgen.
 • Kopiëren van andere websites. Soms plaatsen vandalen tekst van andere websites (bijv. Wikipedia) op WikiKids. Dat is niet toegestaan en moet onmiddellijk teruggedraaid worden! Maar het kan ook zijn dat gebruikers niet weten dat dat niet toegestaan is en kun je dat even uitleggen (zie ook "Per ongeluk").
Per ongeluk

Niet alle bewerkingen die niet goed zijn voor Wikikids zijn vandalisme. Soms kun je duidelijk zien dat het bijvoorbeeld niet de bedoeling was dat een artikel slechter werd. Dan kun je het beste de persoon helpen die de bewerking heeft gedaan, door hem of haar uit te leggen hoe het beter kan.

Gebruikers waarschuwen en aanspreken

Warning icon.pngLET OP
 • Spreek een gebruiker/vandaal beleefd en duidelijk aan
 • Haal pagina's niet leeg
 • Alleen moderatoren plaatsen een {{brp}}/{{ws}} jij niet
 • Bij doorgaand vandalisme een blokkadeverzoek indienen

Nadat een bewerking is teruggedraaid is het van belang dat de gebruiker wordt aangesproken op zijn gedrag. Dit kun je gemakkelijk doen door eerst de overlegpagina van de gebruiker op te zoeken. Op de overlegpagina zet je dan een {{zb}} neer. Je kunt dan ook uitleggen dat het niet is toegestaan om te vandaliseren. Let op: doe dat vriendelijk en duidelijk, zodat de gebruiker het begrijpt. Soms schrikken vandalen dan en gaan snel normaal bijdragen.

Aanhalingsteken openen Beste ****, het is niet toegestaan te kliederen op Wikikids. Als je daarmee doorgaat kun je geblokkeerd worden. Hoe je wel goed kunt bijdragen lees je hierboven. Veel plezier verder! Met vriendelijke groet, Voorbeeld
Zo spreek je een vandaal aan
Aanhalingsteken sluiten

Wat als de gebruiker door blijft gaan? Dan vervangt een moderator de {{zb}} door een {{brp}}. Dat is een zwaarder middel. Er is afgesproken dat alleen moderatoren een {{brp}} mogen plaatsen. Als een vandaal dan nog doorgaat wordt er door een moderator een {{ws}} geplaatst of wordt de vandaal geblokkeerd.

Zie jij een vandaal die doorgaat, maar ben je geen moderator? Dan kun je een blokkadeverzoek indienen op deze pagina. Een moderator beslist dan of de gebruiker geblokkeerd wordt.

Blokkadeverzoek indienen

Als je geen moderator bent en een vandaal gaat maar door met vandalisme kun je een blokkadeverzoek indienen. Maar ook als een gebruiker scheldt met ziektes of een ongewenste gebruikersnaam heeft. Let er wel op dat een blokkade pas opgelegd wordt als niets meer helpt. Dit is de pagina waar je de moderatoren kunt vragen de gebruiker te blokkeren.

Handige links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Vandalismebestrijding&oldid=519617"