Vrijheidsbeperkende maatregel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vrijheidsbeperkende maatregelen zijn maatregelen waarmee mensen zijn beperkt in hun vrijheid. Je kunt hierbij aan een tafelblad op rolstoel, zodat die niet ze is zelfstandig uit zijn rolstoel kan komen.

Wat zijn vrijheidsbeperkende maatregelen?

Bij ouderen met dementie of mensen met psychische problemen kunnen er vrijheidsbeperkende maatregelen worden toegepast als onderdeel van zorgplan of zorgleefplan. Er is geen noodsituatie of dwangbehandeling. Vaak is de reden voor het toepassen het voorkomen van ernstig gevaar of ernstige risico's. Vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen nooit zonder overleg en instemming van de arts en zonder instemming van naasten worden toegepast.

Voorbeelden van vrijheidsbeperkende maatregelen zijn:

  • De Zweedse band in bed of stoel.
  • Bedhekken omhoog doen.
  • Gordels in rolstoelen of stoelen.
  • vast tafelblad aan rolstoelen.
  • Plank onder de stoel.
  • Deur op slot doen.
  • Rolstoel op de rem zetten aan tafel voor het eten.
  • Medicijnen in eten doen voor de onrust of andere medicatie.
  • Controle door sensoren
  • Controle door camera's

Wat kunnen de gevolgen zijn van vrijheidsbeperkendemaatregelen?

De maatregelen zijn altijd heel ingrijpend. Medebewoners of familieleden kunnen de maatregelen als schokkend ervaren. Het kan ook een schadelijk invloed hebben op de relatie met bewoners en gevaren opleveren (denk aan klimmen over bedhekken). Het is belangrijk om altijd uitgebreid stil te staan of er geen andere oplossingen zijn die kunt toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen. Bijna alle organisaties hebben als uitgangspunt daarom ook dat vrijheidsbeperkende maatregelen pas toegepast mag worden als er geen andere oplossing voor het probleem is. De vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen op toegepast worden op mensen die nog wel zelf kunnen beslissen als ze er zelf om vragen bijvoorbeeld de bewoner bindt het fijne dat de bedhekken omhoog gaan ook dan is er sprake van vrijheidsbeperkende maatregelen als hij de bedhekken niet zelf omlaag kan doen. Het is altijd ook belangrijk dat als je toepast dat iedereen er in mee gaat de arts en als de bewoner niet zelf meer kan beslissen de familie en daarnaast moet het in het zorgplan elke 3 maanden geëvalueerd worden. Want zonder dit allemaal mag het niet toegepast worden.

Video links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vrijheidsbeperkende_maatregel&oldid=729736"