Victoria (Malta)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kathedraal van Gozo in Victoria.

Victoria is de hoofdplaats van het eiland Gozo, in het land Malta. In de stad wonen 6414 mensen.

Victoria wordt meestal Rabat genoemd. Dat is nogal onhandig, want op buureiland Malta ligt ook een plaats die Rabat heet. De officiële naam van Victoria/Rabat is dan ook Ir-Rabat Għawdex (Rabat, Gozo). Hoe komt het dan dat de stad Victoria heet? Die naam gaf de Britse regering toen koningin Victoria in 1887 haar jubileum vierde.

In het hart van Victoria ligt de Citadella (in het Nederlands en Engels "Citadel" genoemd). Deze citadel vormde al sinds Bronstijd het verdedigingsbolwerk van het eiland. De dikke stenen muren, die ook nu nog ver boven de stad uit komen, beschermden later ook de Romeinen en Middeleeuwse ridders tegen aanvallen. Binnen de muren van de citadel ligt de kathedraal van Gozo. Deze komt uit de 17e eeuw. Tijdens de bouw raakte het geld op. Dat betekent dat ze de geplande koepel niet meer konden bouwen. Wat ze toen deden? Het plafond zo beschilderen dat het leek alsof er een koepel zat. Een optische illusie dus! Maar dit is niet Victoria's enige kerk: Er zijn nog wel 19 andere!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Victoria_(Malta)&oldid=648239"