Vaarbewijs

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Achterzijde vaarbewijs

Vaarbewijs is een bewijs dat je mag varen met een boot. Het Vaarbewijs, eigenlijk Klein Vaarbewijs, heet in Nederland het officiële 'rijbewijs' voor schippers van pleziervaartuigen.

In Nederland mogen boten van maximaal 15 meter en motorboten met een maximale snelheid van maximaal 20 km/u zonder vaarbewijs worden gevaren. Het Klein Vaarbewijs is vereist voor het besturen van pleziervaartuigen tussen de 15 en 25 meter lengte, beroepsvaartuigen tussen de 15 en 20 meter lengte en motorboten met een topsnelheid van meer dan 20 km/u .

Twee soorten

Er zijn twee versies van het Klein Vaarbewijs:

  • Klein Vaarbewijs II, geldig voor reizen op alle binnenwateren inclusief de wateren die zijn uitgesloten van het Klein Vaarbewijs I.

Examen

Voor Vaarbewijs I bestaat het examen uit 40 meerkeuzevragen. Deze moeten op een computer correct worden aangeklikt. De leerling heeft hiervoor maximaal een uur de tijd. De hoogst haalbare score is 80 punten. Om te slagen voor het examen dienen minimaal 56 punten te zijn behaald. De antwoorden worden verschillend gewaardeerd (1, 2 en 3 punten).

De vragen gaan over de onderwerpen navigatie, verkeersregels op het water, navigatieborden (waaronder betonning), verkeer op vaarwegen, dag- en nachtzichtseinen van schepen, akoestische (geluids) signalen, veiligheidsuitrusting, zeemanschap.

De minimumleeftijd voor het behalen van het certificaat is 18 jaar, het examen kan worden afgelegd voor de 18e verjaardag. Voor Vaarbewijs I en II is er geen praktijkexamen. De toets voor het Vaarbewijs II is uitgebreider en omvat ook cartografische taken (kunnen lezen van een waterkaart).

De examens worden afgenomen door de Stichting Vaarbewijs- en marifoonexamens (VAMEX), die ook de certificaten uitgeeft.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vaarbewijs&oldid=756585"