Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Tussenstop

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Na een lange autorit gaan mensen vaak in een motel overnachten voor een tussenstop

Een tussenstop is een onderbreking tijdens een, meestal lange, reis. Een tussenstop zit vaak op de route richting je bestemming. In het Engels wordt een tussenstop ook wel een layover genoemd. Tussenstops zijn vaak goedkoper dan stopovers, omdat je dan nog binnen de luchthaven blijft.

In de luchtvaart wordt de term tussenstop ook vaak gebruikt. Als je bijvoorbeeld een vlucht van Amsterdam naar Manilla wilt doen, maakt men meestal een tussenstop, in bijvoorbeeld Abu Dhabi. Want Abu Dhabi ligt op de route naar Manilla en vliegtuigen hebben vaak niet genoeg brandstof voor zo een lange route dus maken ze een tussenstop. Een tussenstop binnen de luchtvaart is alleen voorzien bij vluchten langer dan 9 uur of bij afgelegen bestemmingen waar geen directe vluchten van komen die zich op langere afstand bevinden. Meestal varieert de tussenstoptijd tussen een uur tot 1 dag (met overnachting). Gemiddeld blijft de tussenstopstijd van reizigers vaak 4 uur.

Bij een lange autorit kan men ook een tussenstop maken. Bijvoorbeeld om te tanken of om te rusten. Meestal ook met overnachting.

Binnen het landelijk openbaar vervoer is het ook mogelijk om een tussenstop te maken. Meestal heel kort. De redenen hiervoor zijn vaak vanwege vertragingen, tijd om van chauffeur te wisselen, pauzes of tanken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tussenstop&oldid=699675"