Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Tukkervlet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De tukkervlet is een kleine stalen motorboot, ooit gebouwd op de werf van Botenbouw Tukker. Eerst in Sliedrecht en later in Papendrecht. Nog weer later verhuisde het bedrijf naar Oost Kinderdijk, om te eindigen in Gorinchem. Op 17 april 2015 is 'Botenbouwer Tukker B.V.' te Gorinchem failliet verklaard.

De tukkervlet is zeg maar de motorvariant van de Lelievlet, die ook door Tukker werden gebouwd. In België is de tukkervlet bekend als de Turry. Het is gebruikt als bijboot. Het werd zowel voor de pleziervaart als voor de beroepsvaart gebruikt.

De tukkervlet heeft een knikspant en de motor is veelal achterin geplaatst. Er zijn zowel modellen als open boot of met een opbouw. De lengte is van de 8,30 m - 14,50 m, een diepgang van 0,80 m - 1,30 m en een breedte van 2,90 m - 4,10 m. De lengtemaat is terug te vinden in de type aanduiding.

De inrichting van de overdekte tukkervlet is vergelijkbaar met dat van een caravan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tukkervlet&oldid=751453"