Thermohaline circulatie

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Thermohaliene circulatie)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thermohaline circulatie

Thermohaline circulatie is het verband tussen de temperatuur en de saliniteit (het zoutgehalte) van het zeewater. Door de verschillen hiertussen ontstaan zeestromen.

Werking

Er zijn grofweg twee soorten zeewater. De ene soort is zout en koud zeewater, de andere minder zout en warmer zeewater. Over het algemeen geldt de regel: hoe hoger het zoutgehalte, hoe zwaarder het water. Zout water zakt dus naar de bodem van de oceaan en minder zout water drijft er bovenop. Op een paar plekken in de wereld verandert dat. Dat zijn de plekken waar de rode banen in het plaatje blauw worden of andersom. Deze plekken worden diepwaterpompen genoemd.

Warme en koude zeestromen

De Golfstroom. Hier zie je goed de temperatuurverschillen met de rest van het zeewater.

Er zijn twee stromen: koude zeestromen en warme zeestromen. Het is echter niet zo dat deze stromen echt kouder of warmer zijn. Deze verschillen worden bepaald aan de hand van de op de breedtegraad te verwachten temperatuur van het zeewater. Hieronder staan ze uitgelegd:

Koude zeestromen

Een koude zeestroom is een zeestroom die voor de breedtegraad koud water aanlevert. Hierdoor is het in de aan de zee grenzende gebieden kouder dan dat je op die breedtegraad eigenlijk zou kunnen verwachten. De stroom komt van koudere gebieden en voert kouder zeewater naar de warmere gebieden.

Warme zeestromen

Een warme zeestroom is een zeestroom die voor de breedtegraad warm water aanlevert. Hierdoor is het in de aan de zee grenzende gebieden warmer dan dat je op die breedtegraad eigenlijk zou kunnen verwachten. De stroom komt van warmere gebieden en voert warmer zeewater naar de koudere gebieden. Nederland en België liggen aan zo'n warme zeestroom, de Golfstroom. Hierdoor is het dus warmer dan als de Golfstroom er niet zou zijn.

Verstoring

Wetenschappers hebben ontdekt dat de klimaatverandering de continuïteit van de thermohaline circulatie bedreigd. Met andere woorden, de stromen kunnen stoppen met stromen. Met name in Europa kan dat een probleem zijn. De warme Golfstroom zorgt ervoor dat het er goed uit te houden is en dat het gebied geschikt is voor landbouw. Maar de Golfstroom wordt bedreigd. De aarde warmt namelijk op en als gevolg daarvan smelten de gletsjers op Groenland. Dat water belandt in zee. Dat water is echter zoet water. Hierdoor wordt de saliniteit van het water dus aangepast, het water wordt dus minder zout. Hierdoor zou de Golfstroom kunnen afzwakken of zelfs helemaal kunnen stoppen. Als dat laatste gebeurt daalt de temperatuur in Europa met 4 of 5 graden. Dan zou Europa een nieuwe ijstijd tegemoet gaan. Zo komt het dat de opwarming van de aarde gek genoeg voor een nieuwe ijstijd kan zorgen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thermohaline_circulatie&oldid=847598"