The Sound of Music (film)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Sound of Music
Geen afbeelding
beschikbaar
Informatie
Tagline
Alternatieve titel Muziek in het Hart (Alleen gebruikt in België)
Regie Robert Wise
Productie Robert Wise
Scenario
Voice-over
Hoofdrol(len)
Muziek
Montage
Cinematografie
Distributie 20th Century Fox
Première 2 maart 1965
Genre Drama, musical
Lengte 174 minuten
Beeldratio
Medium
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget
Opnamelocatie(s)
Bezoekersaantal
Opbrengst
Nominatie(s) voor
Prijzen
Voorloper
Vervolg

IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

The Sound of Music is een Amerikaanse film uit 1965 met onder anderen Julie Andrews. Het is een verfilming van het gelijknamige boek en musical. The Sound of Music na meer dan 50 jaar nog steeds een bekende film, de liedjes en het verhaal zijn over het algemeen bij iedereen bekend. The Sound of Music heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder een oscar voor beste film. In 2001 werd de film opgenomen in de zogeheten National Film Registry door Library of Congress.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

In Salzburg in Oostenrijk woont de non Maria. Erg geschikt is ze eigenlijk niet voor het leven in de abdij Nonnberg. Ze komt te laat voor het bidden en zingt graag in de Alpen. Van Moeder Overste krijgt ze een opdracht om een tijdje gouvernante te worden voor de zeven kinderen van kapitein von Trap: Liesl, Friederich, Louisa, Kurt, Brigitta, Marta en Gretl.

De kinderen van kapitein George von Trapp hebben de ene na de andere gouvernante weggejaagd. George zorgt zelf voor de kinderen alsof ze militairen zijn, maar Maria wil daar verandering in brengen. Al bij aankomst wordt er door de kinderen een kikker verstopt in de jurk van Maria, waardoor ze tijdens het avondeten het, zonder dat George het merkt, aan hem verteld. De kinderen barsten hierdoor in huilen uit. Liesl, de oudste dochter van Von Trapp, gaat tijdens het diner weg om met haar vriendje Rolf te zijn. Tijdens een dans in het paviljoen verteld Rolf haar dat hij van haar houd, waarnaar Liesl heel blij wordt. Door de stromende regen loopt ze naar huis 's Avonds wordt Maria geleid naar haar kamer en ziet Liesl uit het slaapkamerraam en laat haar binnen. Liesl verteld haar dat kapitein von Trapp niets mag weten van haar relatie met Rolf. Maria stelt haar gerust. Als het begint de donderen blijken de andere kinderen van Von Trapp bang te zijn voor onweer, waarna Maria ervoor zorgt dat ze denken aan leuke dingen.

Von Trapp is ondertussen op zoek naar een nieuwe vrouw en heeft een oogje op Barones Elsa Schraeder uit Wenen. Terwijl hun vader voor een paar dagen van huis is leert ze de kinderen zingen, door middel van het liedje Do Re Mi. Van de gordijnen in har slaapkamer maakt ze speelkleding. Ook krijgen de kinderen meer plezier in hun leven, maar als hun vader terugkomt met zijn nieuwe verloofde, is hij boos. Hij wil dat Maria weer vertrekt naar de abdij en dat de kinderen zich weer gaan gedragen als ze hiervoor deden. Maria wordt hierover kwaad op de kapitein en legt hem uit dat het niet langer zo kan. Ondertussen beginnen de kinderen te zingen voor Georges verloofde, waar George ontroerend van wordt en besluit dat Maria mag blijven

Omdat de Kapitein een nieuwe verloofde heeft, wordt er een feest gehouden. De kinderen zien de mensen hier dansen en Maria legt uit dat het een oude Oostenrijkse volksdans is, de Ländler. De kapitein en Maria laten zien hoe dat moet, maar tijdens de dans worden ze beide verliefd op elkaar. Maria vergeet hierdoor het laatste stuk van de dans. De kinderen hadden een liedje ingestudeerd en zingen het lied So long Farewell. Als de kinderen naar bed toe gaan, vraagt de kapitein nog of Maria op het bal komt. De verloofde van de kapitein had gezien hoe Maria en de Kapitein met elkaar dansten en zegt dat het niet uitmaakt als Maria met de kapitein wil trouwen. Maria weet niet wat ze moet zeggen en vlucht naar de abdij.

De kinderen zijn ongerust over haar en zoeken haar op. De verloofde van de kapitein kan niet alleen voor de kinderen zorgen. Maria gaat praten met Moeder Overste en ze zegt dat ze verliefd is geworden. Moeder Overste zegt dat ze terug moet gaan en legt haar ook uit dat als je je ware liefde vindt je alles moet doorstaan. Maria keert terug naar het huis van de kapitein. Daar is de vrolijke sfeer al lang verdwenen en als ze haar zien zijn ze heel blij. 's Avonds maakt de verloofde de relatie met de kapitein kapot, want ze weten allebei dat de kapitein verliefd is op Maria. De verloofde zegt tegen de kapitein dat hij voor haar moet gaan. Maria gaat 's avonds een wandeling maken en komt de kapitein tegen. Uiteindelijk kussen ze elkaar, trouwen we ze met elkaar en gaan op huwelijksreis. Ze zijn nu een echt gezin.

In 1939 is het niet meer veilig in Oostenrijk. De Duitse politie wil dat de kapitein voor het Duitse leger gaat werken. Ze moeten daarom ook vluchten. Als ze dat willen doen komt de Duitse politie erachter. Met een smoes zeggen ze dat de hele familie mee gaat doen aan een talentenjacht in Salzburg. De politie vindt dit goed en zegt dat ze daarna de kapitein meenemen. Nog voor de uitreiking van de talentenjacht, nemen ze de benen. Ze moeten stoppen bij de abdij en verstoppen zich daar. De Duitsers komen daar ook een kijkje nemen. Ze vinden hen niet, maar het voormalige vriendje van Liesl, Rolf, vinden ze wel. Uiteindelijk is hij te bang om ze aan te geven en laat ze ontsnappen. De Duitsers horen een auto en gaan erachteraan. Dat kan alleen niet, want de nonnen hebben de accu uit de auto gehaald. Dat is het slechtste dat ze ooit hebben gedaan. Uiteindelijk bereiken ze door de bergen het veilige Zwitserland.

Rolverdeling

Personage Acteur of actrice
Maria von Trap Julie Andrews
Georg von Trap Christopher Plummer
Liesl von Trap Charmian Carr
Friedrich von Trap Nicholas Hammond
Louisa von Trap Heather Menzies
Kurt von Trap Duane Chase
Brigitta von Trap Angela Cartwright
Marta von Trap Debbie Turner
Gretl von Trap Kym Karath
Moeder overste Peggy Wood
Max Detweiler Richard Haydn
Barones Elsa Schraeder Eleanor Parker
Rolf Daniel Truhitte
Hans Zeller Ben Wright
Zuster Margaretta Anna Lee

Achtergrond

Het echte verhaal

De film The Sound of Music is eigenlijk een verhaal dat de geschiedenis van de familie Von Trap verteld. De twee hoofdpersonages, Maria en George von Trapp, hebben echt bestaan. Toch is het echte verhaal voor de film en de musical iets aangepast. Zo wordt in de film verteld dat Maria en George elkaar vlak voor de oorlog leerden kennen, maar eigenlijk was dit al 1929. De namen van de kinderen zijn ook allemaal veranderd. De familie von Trap is wel via de bergen naar Zwitserland gevlucht, maar is daar niet gebleven. Via Italië en Londen zijn ze uiteindelijk in de Verenigde Staten uitgekomen. De film is wel opgenomen in Salzburg.

De echte Maria von Trapp schreef het verhaal op in een boek. Dit verkocht alleen niet goed en Maria had geld nodig voor haar gezin. Hierdoor werd haar aangeboden het boek te verkopen. De schrijvers veranderde dingen en maakte het romantischer. Dit verhaal kennen we nu als The Sound of Music. In de film zelf is de echte Maria von Trapp ook te zien als figurant ergens op een plein.

Muziek

Alle muziek en liedjes zijn gemaakt door Irwin Kostal. Dit zijn de liedjes uit de film:

 • The Sound of Music, het openingsnummer van de film waarbij Maria over de heuvels heen en weer rent.
 • Maria, een lied gezongen door de nonnen wat men nou eigenlijk aan moet met Maria. Tijdens de bruiloft van George en Maria wordt het ook gespeeld, omdat Maria eindelijk een doel heeft gevonden.
 • I Have Confidence, het lied wat Maria moed inspreekt als ze naar de familie Von Trapp gaat.
 • Sixteen Going On Seventeen, het lied wat Liesl en Rolf zingen in het paviljoen en later zingen Maria en Liesl dit als het uit is tussen haar en Rolf.
 • My Favorite Things, het lied over favoriete dingen wat Maria zingt als het dondert.
 • Do Re Mi, het bekendste lied van de hele musical. In het lied worden de toonladder (do-re-mi-fa-sol-la-ti) gebruikt wordt.
 • Edelweiss, een lied over de bloem edelweiss. In het lied wordt de bloem gesymboliseerd als het toenmalige Oostenrijk. George zingt het samen met Liesl. George hoopt namelijk dat Oostenrijk geen onderdeel wordt van het Duitse Rijk en probeert hiermee een ode te maken aan Oostenrijk. Tijdens de talentenjacht zingt George dit nog eenmaal, in bijzijn van nazi's, en weet ervoor te zorgen dat de hele zaal meegaat zingen.
 • The Lonely Goatherd, ook een erg bekend lied. Dit lied wordt gezongen door Maria en de kinderen tijdens een poppenkastvoorstelling die ze zelf opvoeren.
 • So Long, Farewell, het lied waarbij de kinderen zingen dat ze weggaan tijdens het bal. Later zingen Maria, George en de kinderen het nog tijdens de talentenjacht.
 • Climb Ev'ry Mountain, dit lied zingt Moeder Overste voor Maria als ze vraagt aan haar wat ze moet gaan doen met haar gevoelens voor George.
 • Something Good, het lied wat George en Maria zingen en eindigt in een kus.

Prijzen

De in 1966 gekregen awards voor deze film:

Trivia

 • Julie Andrews werd mede door deze film een van de bekendste actrices ooit.
 • Het liedje Lonely Goutret werd gezongen bij de Muppets, maar dan wel in Muppet-versie.

Externe links

Bronnen

 • Wikipedia
 • De film The Sound of Music
 • Songteksten.nl
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=The_Sound_of_Music_(film)&oldid=683559"