Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Edelweiss

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De bloemen van de edelweiss

De edelweiss (Leontopodium alpinum) is een bloem uit de familie van de composieten. De bloem groeit in bergachtige gebieden in Europa, waaronder de Alpen, de Pyreneeën, de Apennijnen, het Juragebergte en de Karpaten. Het plantje is zo'n 20 centimeter hoog en bestaat uit bladeren met bloemetjes. De plant geeft witte bloemen met een geel hart in de vorm van een ster. De edelweiss bloeit tussen juni en augustus en is winterhard.

De bloem werd oorspronkelijk gebruikt als medicijn tegen buik- en ademhalingsziekten. Later werden de bloemen geplukt door bergwandelaars en toeristen als trofee of aandenken aan een bergwandeling. Hierdoor ging het aantal bloemen erg achteruit. Tegenwoordig is de edelweiss is veel landen, waaronder Oostenrijk, een beschermde plant en mag niet meer geplukt worden. In Oostenrijk geld de edelweiss als nationaal symbool en staat o.a. op de 2 cent. In de film The Sound of Music (1965) wordt een lied gezongen over de bloem, waarin de bloem ook symbool staat voor Oostenrijk. De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Edelweiss Air, gebruikt de bloem ook in haar logo.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Edelweiss&oldid=683553"