The Matrix

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

The Matrix is een populaire Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1999. De film won 29 prijzen waaronder 4 Oscars.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Thomas A. Anderson (vaak Neo genoemd) is een programmeur bij een softwareontwikkelaar en hackt in zijn vrije tijd. Hij heeft de hele tijd een raar gevoel over het leven. Hij vroeg zich af of het leven wat hij leidt wel echt was. Neo kwam in contact met een organisatie geleid door Morpheus. Morpheus geeft Neo de keuze om uit de Matrix te ontsnappen naar de "echte wereld" of naar het leven wat hij nu leidt en wakker te worden in The Matrix alsof niks is gebeurd. The Matrix is een computersimulatie waarin alle mensen leven. Neo koos voor de "echte wereld".

De "echte wereld" is in de toekomst, niemand weet precies in welk jaartal maar Morpheus denkt dat het zo rond 2199 is. De mensheid functioneert nu als herbruikbare energiebron voor de machines. Om de mensen in bedwang te houden is The Matrix geprogrammeerd.

Uiteindelijk is Neo in de "echte wereld" beland. Hij lag in een open cel in vieze vloeistof. Uiteindelijk is hij opgehaald door het schip van Morpheus en zijn team. Hij werd supersnel opgeleid. Dit is nodig omdat hij ook weer moet terugkeren naar The Matrix. Maar The Matrix wordt bewaakt door zogenaamde agenten, dit zijn slimme programma's die overal kunnen opduiken. Tijdens zijn verblijf op het schip krijgt Neo een goede band met Trinity, een vrouw die ook in het schip verblijft.

Morpheus gelooft dat Neo "de Uitverkorene" is. Degene waarvan voorspeld is dat hij de oorlog tussen de mensheid en de machines tot een eind kan brengen. Om dat zeker te weten moet echter "het Orakel" geraadpleegd worden, dit is een oude vrouw die in de Matrix leeft.

Cypher, ook ooit door Morpheus "bevrijd" is een man die het "echte leven" zat was en het team verraadde in ruil voor een rijk en gelukkig leven in The Matrix. Dit had hij afgesproken met een agent. Hij heeft vanaf het schip veel teamleden gedood. De ziel was in The Matrix, maar het lichaam in het schip. Hij hoefde alleen een paar stekkers uit te trekken. Neo en Trinity slagen erin levend terug te keren uit de Matrix. Daar zetten ze een onmogelijke reddingsmissie op.

Hoofdrolspelers

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=The_Matrix&oldid=809192"