Verbeter WikiKids vandaag nog!
Noto Emoji KitKat 1f386.svgNoto Emoji v2.034 1f386.svg Wij wensen onze lezers een gelukkig 2023. Noto Emoji v2.034 1f386.svgNoto Emoji KitKat 1f386.svg

Tempest

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tempest
Tempest (keelboat).svg
Boot informatie
Lengte 6.698 m
Lengte_waterlijn 6,10 m
Breedte 1,98 m
Diepgang 1.10 m
Massa 480 kg
Bemanning 2 (1x trapeze) personen
Materiaal_romp glasvezel, met houten afwerking
Materiaal_rondhout aluminium
Sw
Rya pn 942
Status International Tempest Class Association
Tuigage Bermuda-tuig
Zeiloppervlakte 22,9 m²
Grootzeil 15.24 m²
Fok
Genua 7.69 m²
Spinnaker 20.9 m²
Gennaker
Organisatie
Architect Ian Proctor
Jaar 1965
Tempest black.svg
Klasseteken Tempest
Website
https://www.sail-world.com/class/Tempest/
Portaal Portaalicoon Binnen- en zeevaart

De Tempest (Storm) is een makkelijk op een trailer vervoerbare racezeilboot met één ontwerp, ontworpen door de Britse scheepsarchitect Ian Proctor en voor het eerst gebouwd in 1965.

In het verleden is het ontwerp gebouwd door O'Day Corp. en Plastrend/Composite Technologies in de Verenigde Staten en door Lanaverre in Frankrijk. In 1994 waren er in totaal 850 boten gebouwd. Tegenwoordig wordt het gebouwd door Mader Bootswerft in Duitsland en is het nog steeds in productie.

De Tempest is een wedstrijdkielboot, voornamelijk gebouwd van glasvezel, met houten afwerking. Het heeft een uit delen bestaande sloeptuigage met aluminium rondhouten (mast en giek). De romp is rond en loopt spits toe, een loodrechte spiegel aan de achterzijde. Het heeft een inwendig gemonteerd roer dat wordt bestuurd door een helmstok. De boot heeft aan de onderzijde een opheffende, verzwaarde bolkiel. Het weegt 463 kg en is verzwaard met ​​200 kg loden kielballast. De constructie bevat drie dwarsschotten om het drijven te vergemakkelijken. De boot heeft een achterdek boven het roer.

De boot heeft een diepgang van 1,09 m als de kiel vergrendeld is in de uitgeschoven positie.

Voor het zeilen is het ontwerp voorzien van een enkele trapeze (tuigje waarmee de zeiler buitenboord hangt voor meer stabiliteit), wat ongebruikelijk is op een kielboot. De fok- en het grootzeil mag 'ramen' hebben voor zichtbaarheid en zijn toegestaan ​​in de klassenregels, maar de maten worden gecontroleerd.

De boot werd geselecteerd als een Olympische klasse en deed mee aan de Olympische Zomerspelen van 1972 en 1976.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tempest&oldid=752639"