Studiepunt

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Studiepunten zijn een maatstaf, waarmee de zwaarte van een cursus (schoolvak) op de universiteit of hogeschool wordt gemeten. Iedere cursus bestaat uit een bepaald aantal studiepunten. Hoe meer studiepunten een vak is, hoe meer je hiervoor moet doen of leren. Ook voor stages, scripties en andere activiteiten worden studiepunten gegeven.

1 studiepunt staat voor een studietijd van 25 tot 30 uur. Hieronder valt de lestijd, het voorbereiden van de lessen, huiswerk maken, verslagen schrijven en studeren voor de examens. Eén studiejaar bestaat normaal gesproken uit 60 studiepunten.

Waarom bestaan studiepunten?

Er zijn verschillende redenen waarom er studiepunten bestaan:

  • Voor studenten is duidt het aantal studiepunten aan hoe zwaar een vak is. Een vak van zes studiepunten is zwaarder dan een vak van drie of twee studiepunten. Voor keuzevakken wordt vaak een klein aantal studiepunten gegeven, terwijl een stage of scriptie vaak voor meer studiepunten meetelt. Hierdoor kunnen studenten hun tijd beter inplannen.
  • Voor de hogeschool of universiteit zijn studiepunten een manier om de voortgang van een student bij te houden. Een opleiding of studie bestaat normaal gesproken uit 180 studiepunten (voor drie jaar) of 240 studiepunten (voor vier jaar). Om door te gaan naar het volgende jaar moeten studenten vaak een bepaald aantal studiepunten halen. Niet gehaalde studiepunten kunnen dan ook meegenomen worden naar het volgende jaar.
  • Voor uitwisselingsprogramma's kunnen studiepunten handig zijn. Stel je wilt een half jaar in het buitenland studeren dan kun je de vakken van die hogeschool/universiteit vergelijken met je eigen hogeschool/universiteit. Het aantal studiepunten geeft dan de zwaarte van een vak aan, waardoor je ongeveer even zware vakken volgt als eigenlijk zou moeten.

In Vlaanderen zijn studiepunten daarnaast nog belangrijk voor het leerkrediet. Iedere student in Vlaanderen krijgt een bepaald aantal studiepunten die hij/zij moet opnemen. Wanneer een student voor een vak slaagt, krijgt hij/zij deze studiepunten weer terug. Mocht een student een vak moeten overdoen, is dit niet het geval. Door dit systeem wordt voorkomen dat studenten voor eeuwig studeren of hun studie niet serieus nemen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Studiepunt&oldid=824535"