Studentenhuis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een studentenhuis is gebouw met appartementen of kamers, waar studenten in kunnen wonen. In Vlaanderen wordt dit ook wel een (studenten)kot genoemd. In een studentenhuis wonnen meestal meerdere studenten. Zij kunnen een badkamer en/of keuken delen, maar deze voorzieningen kunnen ook apart zijn. Studentenhuizen zijn te vinden in steden met een universiteit en/of hogeschool. Vaak staan de huizen in de buurt hiervan, op een studentencampus of in het centrum.

Studentenhuizen zijn bedoeld voor jongeren die studeren. Toch komt het soms voor dat ook niet-studerende jongeren in een studentenhuis komen. Dit komt vooral in Nederland veel voor, vanwege het tekort aan woningen.

Organisatie

Studentenhuizen zijn niet in het bezit van de jongeren, maar de kamers worden door hen gehuurd. Dit betekent dat zij maandelijks een bepaald bedrag moeten betalen aan een eigenaar om daar te kunnen wonen. Van de huur worden ook gemeenschappelijke kosten betaald, zoals schoonmaakkosten. In andere studentenhuizen is er een takenlijst, waarbij de schoonmaak door de studenten zelf wordt gedaan.

Er zijn verschillende eigenaren voor studentenhuizen. Kleinere studentenhuizen of individuele kamers kunnen in het bezit zijn van een particulier. Dit is iemand die de kamers op zijn eigen naam koopt. Grotere studentenhuizen zijn vaak in bezit van een woningcorporatie, een onderwijsinstelling of studentenvereniging. Als de eigenaar een studentenvereniging is, mogen er vaak alleen studenten wonen die lid zijn van zo'n vereniging. In het geval van een onderwijsinstelling wonen er alleen maar studenten die aan die onderwijsinstelling studeren.

Studentenhuizen kunnen voorkomen in al bestaande gebouwen, zoals grachtenpanden of bestaande flats. Deze huizen of appartementen worden opgedeeld in kleinere kamers. Dit wordt ook wel verkameren genoemd. Het is ook mogelijk dat er nieuwe gebouwen speciaal voor studenten gebouwd worden. Het gebouw wordt dan afgestemd op studenten door bijvoorbeeld een grotere keuken of aparte badkamers te plaatsen.

Uiterlijk

Studentenkamer

Bij studentenkamers maakt men vaak onderscheidt tussen:

  • Kamers: Dit is het kleinste type studentenwoningen en bestaat uit één ruimte. In een kamer kunnen een bed, bureau, kasten en andere meubels geplaatst worden. In Vlaanderen is het gebruikelijk dat studentenkamers een eigen badkamer hebben, hoewel dit niet altijd zo hoeft te zijn.
  • Studio's: Een studio is een stuk groter en heeft een eigen badkamer en keuken. Desondanks bevinden het leefgedeelte en de keuken zich vaak in dezelfde ruimte.
  • Appartement: Een appartement bestaat uit meerdere ruimtes. Er is een aparte badkamer, keuken en slaapkamer aanwezig. Deze appartementen kunnen ook met meerdere studenten gehuurd worden.

In Nederland hebben studentenkamers vaak geen bestaande meubels; deze moeten door de student zelf gekocht worden. In Vlaanderen is het wel gebruikelijk om een studentenkamer met meubels te huren.

Overige voorzieningen

De voorzieningen van een studentenhuis kunnen sterk uiteenlopen. In studentenhuizen met gedeelde voorzieningen zijn een gedeelde badkamer en keuken aanwezig. In grotere studentenhuizen zijn er vaak meerdere en/of grotere badkamers en keukens. Daarnaast heeft een studentenhuis vaak een fietsenstalling.

In grote en nieuwe studentenhuizen worden vaak extra voorzieningen toegevoegd, zoals een lounge, terras of binnenplaats.

Imago

Studentenhuizen hebben een vrij slecht imago. Ze worden door veel mensen namelijk als vies gezien. Het standaardbeeld van een studentenhuis is dat er rondslingerend afval ligt, ongedierte (zoals muizen) rondlopen en er vrijwel niet wordt schoongemaakt. Hierdoor zien sommigen het als een ongezonde en onhygiënische omgeving. Een eigenaar kan hierdoor ingrijpen met een corveelijst. Ook hebben sommige grotere studentenhuizen schoonmakers die eens in de week langskomen.

Een ander probleem van studentenhuizen is geluidsoverlast. Dit komt doordat studenten bekend staan om te feesten. Deze feesten kunnen doorgaans tot diep in de nacht en kunnen ook doordeweeks plaatsvinden. Zeker bij studentenhuizen in de buurt van normale woningen kan dit tot problemen leiden.

Daarnaast staan studentenhuizen bekend om huisjesmelkers. Door het tekort aan studentenhuizen kunnen eigenaren hun kamers voor hoge bedragen verhuren, terwijl de kamers erg slecht zijn. Studenten betalen hierdoor veel meer voor hun kamer dan deze eigenlijk waard is. Hierbij gaat het niet alleen om de grootte van de kamer, maar ook om de kwaliteit. Zo kan een kamer slecht geïsoleerd zijn of schimmelproblemen, stankoverlast en andere gebreken hebben.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Studentenhuis&oldid=821660"