Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Stroomafnemer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een stroomafnemer op een treintoestel

Een stroomafnemer of pantograaf is het deel van een trein waarmee elektriciteit naar het toestel wordt gestuurd. Hierdoor kan het toestel rijden. Ook metro's, trams en trolleybussen hebben stroomafnemers. De stroomafnemer haalt de stroom van de bovenleiding of derde rail.

Een stroomafnemer is beweegbaar, aangezien het toestel altijd iets beweegt als het rijd over de rail. Als de stroomafnemer niet beweegbaar zou zijn, zou deze de bovenleiding of derde rail niet altijd raken en zou het toestel stil komen te vallen. Bij een bovenleiding kan een stroomafnemer deze dan zelfs kapot trekken. Een stroomafnemer kan eenbenig of tweebenig zijn. Treinen maken meestal gebruik van eenbenige stroomafnemers, terwijl trams de tweebenige gebruiken. Een trein heeft ook een stroomafnemer voor de heenweg en eentje voor de terugweg. Dit heeft met de stand te maken; de bocht zit altijd aan de richting waar de trein vandaan komt. De stroomafnemer die op dat moment niet gebruikt wordt, wordt ingeplakt. Op het eindstation wordt van stroomafnemer gewisseld, zodat de trein de andere kant op kan rijden. Trams hebben dit probleem niet, omdat een tweebenige stroomafnemer in principe beide kanten op kan. Ditzelfde geldt voor trolleybussen. Metro's en sneltrams maken vaak gebruik van een stroomafnemer onder het toestel, aangezien de stroom gaat via een extra rail (de derde rail). Treinen, trams en trolleybussen hebben een stroomafnemer boven het toestel, aangezien een bovenleiding hebben.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stroomafnemer&oldid=651442"