Stefanus I van Hongarije

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Stefanus de Heilige)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stefanus van Hongarije.

Stefanus I bijgenaamd de Heilige (Hongaars: Szent István) (Esztergom, ca. 975, – Esztergom, 15 augustus 1038) was de eerste koning van Hongarije van 1000 tot 1038 toen hij overleed. Hij gezorgd voor de kerstening van Hongarije. Zo heeft hij de Hongaarse stammen die in de 9e en de 10e eeuw vaak angst aanjoegen door hun plunderingen, gebracht tot een volk dat Europa hielp zich te ontwikkelen. Hij werd in 1083 heilig verklaard.

Leven

Stefanus werd geboren als kind van Geza, het stamhoofd van de Magyaren die op dat moment in delen van Europa de baas was. Z'n oorspronkelijke naam was "Vajk" wat "held" betekende. Hij werd in 985 samen met zijn vader gedoopt door Adalbert van Praag en vanaf toen heette hij ook Stefanus. Hij trouwde met Gisela van Beieren en ze kregen erg veel kinderen. Zijn dochter Agatha werd later moeder van Edgar Ætheling van Engeland en Margaretha van Schotland.

Kerstening

Stefanus I was al op jonge leeftijd een overtuigde christen. Hij was het niet eens de vele rooftochten die zijn stammen in Europa hielden. Veel stammen in het huidige Duitsland hadden zo veel angst voor de Magyaren, dat ze genoemd werden naar de beruchte Hunnen (vandaar Hungary op zijn Engels). De Hongaren vonden hem een goede koning en lieten zich ook dopen. Wie dat niet deed, werd met harde hand gedrongen tot het christendom. Uiteindelijk lukte het hem om alle Magyaren te verenigen en het koninkrijk Hongarije was geboren. Volgens de verhalen kreeg hij van paus Silvester II een prachtige kroon. Waarschijnlijk werd hij tot koning gekroond in het jaar 1000. Hij stierf in 1038 en werd opgevolgd door Peter Orseolo. De opvolging was niet goed geregeld, dus er brak een periode van onrust uit. Vooral de heidenen wilden terug naar de oude situatie. Echter 50 jaar later werd Hongarije alsnog een christelijke natie. De nalatenschap van Stefanus was kennelijk geaccepteerd door de meerderheid van de bevolking.

Beeld van Stefanus I van Hongarije

Wat hij heeft gedaan.

Stefanus was de eerste koning van Hongarije en legde daarmee de basis voor een koninkrijk dat nog lang zou bestaan. Hij verdeelde Hongarije in 50 graafschappen of officieel comitates. Hij probeerde van Hongarije een christelijk land te maken. Dat deed hij door te bevelen dat elk dorp een kerk en een priester moest hebben en veel kloosters en abdijen te stichten. Ook schonk hij veel land en geld aan de Kerk. Hij bestreed heidense gebruiken (gewoontes uit niet-christelijke godsdiensten) en voerde in Hongarije het Latijns alfabet in. Hij is samen met zijn zoon Emmerik heilig verklaard en zijn overblijfselen worden vereerd. Z'n belangrijkste overblijfsel (met een moeilijk woord relikwie) is z'n rechterhand die bewaard wordt in de Sint-Stefanus in Boedapest. Ook z'n kroon (waarvan niet zeker is of hij van hem was) wordt nog steeds in Boedapest bewaard. In 1764 stichtte Marie Theresia van Oostenrijk de Orde van de Heilige Stefanus, tot 1918 de nationale orde van Hongarije. In Hongarije wordt hij nog steeds gezien als "Vader des Vaderlands".

Nationale feestdag

Omdat Stefanus I Hongarije, samen met zijn vader, van de verschillende plunderende stammen een natie heeft gemaakt, werd van de dag van zijn begrafenis een nationale feestdag gemaakt. Dat is 20 augustus. Die feestdag doet een beetje denken aan Koningsdag in Nederland. In de tijd van het communisme tussen 1948 en 1989, hebben de communisten van 20 augustus een dag van de nationale grondwet gemaakt. Dat was zo omdat communisme atheïstisch zijn. Het communistische atheïsme heeft het christendom zo veel mogelijk bestreden. Na de Val van de Berlijnse muur, werd de nationale feestdag de dag van de geboorte van Hongarije en opnieuw de dag van Stefanus.

Video


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stefanus_I_van_Hongarije&oldid=651423"