Verbeter WikiKids vandaag nog!

Spoorlijn Moerdijk-Venlo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Moerdijk - Venlo

Brabantroute

Opening
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Zuid Nederland
Van
naar
Kijfhoek (Rotterdam)
Station Venlo
Aantal huidige stations n.v.t.
Status In gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Moerdijk - Venlo, ook wel bekend als de Brabantroute, is een verbinding voor goederentreinen van het rangeerterrein Kijfhoek bij Rotterdam, via Breda, Tilburg, Boxtel, Eindhoven naar Venlo.

Deze lijn is dezelfde als de staatslijn E; Spoorlijn Breda - Eindhoven en Spoorlijn Venlo - Eindhoven en staatslijn I; Spoorlijn Breda - Dordrecht - Rotterdam samen. Behalve passagierstreinen rijden hier dus ook veel goederentreinen. Dit geeft veel overlast (wat geluid betreft) en ook de nodige extra gevaren door datgeen wat er vervoerd wordt. Denk aan gevaarlijke stoffen.

Er wordt van alles gedaan om de overlast te verminderen. Zo zijn er speciale rail klemmen (waar de rails mee vastzit aan de bielsen) aangebracht die het geluid dempen. Ook is er een derde spoor bij Breda en tussen 's-Hertogenbosch en Vught aangelegd om al het treinverkeer op te kunnen vangen. De provincie Noord-Brabant wil de Brabantroute ontlasten, omdat deze door een aantal grote steden loopt (Breda, Tilburg, Eindhoven). Ze wil dan ook het gebruik van de Betuweroute langs Nijmegen stimuleren. Om de capaciteit voor het goederenverkeer via de Betuweroute te vergroten, legde de Duitse overheid een extra spoor (het zogeheten 3e spoor) aan tussen Emmerich en Oberhausen.

Tot 2030 wordt op diverse Brabantse spoorlijnen het nieuwe Europese veiligheidssysteem ERTMS  aangelegd. Dit systeem moet voorkomen dat een trein door rood sein kan rijden en maakt het mogelijk dat treinen vaker, sneller en veiliger dan nu kunnen rijden.

In Brabant zijn 6 zogeheten terminals aangelegd waar overslag van goederen naar het spoor mogelijk is. Een soort stations voor goederen dus. Er zijn in Brabant veel bedrijven die van deze vervoersmogelijkheden gebruik maken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Moerdijk-Venlo&oldid=758989"