Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: LEGO

Spoorlijn Mariënberg - Almelo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Mariënberg - Almelo

Vechtdallijn

Spoorlijn Mariënberg - Almelo.png

Opening 1 oktober 1906
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Oost Nederland
Van
naar
Station Mariënberg
Station Almelo
Aantal huidige stations
Status In gebruik door Arriva
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Mariënberg-Almelo werd geopend op 1 oktober 1906 en verbind sindsdien station Mariënberg met station Almelo. De spoorlijn is enkelsporig met kruisingsmogelijkheden in Vroomshoop en Vriezenveen.

De spoorlijn is een zijlijn van de oorspronkelijke spoorlijn Zwolle-Stadskanaal en is aangelegd ​​door de Noordooster-locaalspoorweg-Maatschappij (NOLS). Deze lijn was een belangrijk onderdeel van de verbinding tussen Twente en de haven van Delfzijl aan het begin van de 20e eeuw. Al voor de Tweede Wereldoorlog werden delen van het NOLS-spoorwegnet gesloten en werd de spoorlijn Mariënberg - Almelo minder belangrijk. De route heeft nooit een belangrijke functie gehad voor het personenvervoer, belangrijker was tot 1996 het transport van olie van Schoonebeek naar Pernis bij Rotterdam.

Naast het personenvervoer wordt de lijn nog steeds gebruikt voor goederenvervoer naar station Coevorden.

De treindienst wordt er verzorgd door Arriva (Blauwnet, RS21 RegioSprinter) met LINT dieseltreinen. Van december 2013 tot december 2027 rijdt Arriva tussen Almelo en Hardenberg. Samen met de spoorlijn Zwolle - Emmen is het een van de beide Vechtdallijnen.

Stations

Arriva (Blauwnet) LINT te Almelo
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Mariënberg_-_Almelo&oldid=758832"