Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Somalische struisvogel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Somalische struisvogel
Struthio molybdophanes

Somali ostrich.jpg

Kwetsbaar
Leefgebied Oostelijk Afrika
Leefomgeving Savannes en grasland
Familie Struisvogels
Portaal Portal.svg Biologie

De Somalische struisvogel (Struthio molybdophanes) is één van de twee soorten struisvogels. De andere soort heet gewoon struisvogel. In tegenstelling tot de gewone struisvogel is de Somalische struisvogel een bedreigde diersoort. De struisvogel leeft voornamelijk in Oostelijk Afrika in Ethiopië en Somalië.

Over of de Somalische struisvogel echt een aparte soort bestaat wat discussie. Men beschouwt het als een aparte soort, aangezien de Somalische struisvogel zich van de gewone struisvogel splitste zo'n 3,6 tot 4,1 miljoen jaar geleden. Veel internationale organisaties zien het daarom als een aparte soort. Overigens kunnen de gewone struisvogel en de Somalische struisvogel samen wel nageslacht krijgen. Net als de gewone struisvogel kan ook de Somalische struisvogel niet vliegen.

Qua uiterlijk heeft de Somalische struisvogel enige eigen kenmerken. Zo zijn de nek en de dijen van de Somalische struisvogel grijsblauw. Bij veel mannetjes is dit tijdens de paartijd zelfs helderblauw. De typische witte ring om de poten ontbreekt. Het mannetje en het vrouwtje zien er anders uit. Het vrouwtje is grijsbruin, terwijl het mannetje zwart met wit is.

De Somalische struisvogel wordt bedreigd door het verdwijnen aan leefgebied, de jacht voor zijn vlees en het maken van medicijnen en de diefstal van de eieren. In Kenia worden de vogels zelfs op boerderijen gehouden voor hun vlees.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Somalische_struisvogel&oldid=622141"