Sojourner Truth

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sojourner Truth was slavin in de negentiende eeuw. Ze is als slavin geboren en verkocht naar Amerika. Daar heeft ze veel betekend voor de emancipatie van gekleurde vrouwen.

Van slavin tot feminist

Isabella Baumfree, de echte naam van Sojourner Truth, was geboren als slavin. Truth heeft veel gestreden voor de rechten van slaven. Zij was het niet eens met het zware werk en vond dat slaven dezelfde rechten moesten krijgen als anderen. Toen de slavernij in 1827 in New York werd afgeschat, streed ze voor andere vormen van onderdrukking en voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ze kreeg steeds meer aandacht en in 1854 hield ze een toespraak 'Ain't I a woman?'. Deze toespraak was geïnspireerd op de toespraak 'Am I not a man and a brother?'. In haar toespraak vertelt ze hoe hard ze heeft moeten werken als slavin en dat een vrouw gelijk staat aan een man. Maria heeft immers Jezus gekregen zonder dat Jozef daaraan te pas kwam. Jezus is de zoon van God.

Vrouwen hoopten via de politiek hun positie te kunnen verbeteren, maar pas in 1920 mochten de Amerikaanse vrouwen pas voor het eerst naar de stembus.

Bronnen

  • De Bruijn, P., Dekkers, G., Fruytier, P., Hagenaars, M., Van Houdt, P., Maan, M., . . . Weijenberg, L. (sd). MEMO Geschiedenis. 's-Hertogenbosch: Malmberg.
  • Jone Johnson, L. (2018, juni 14). Sojourner Truth: Abolitionist, Minister, Lecturer. Opgehaald van ThoughtCo.: https://www.thoughtco.com/sojourner-truth-biography-3530421
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sojourner_Truth&oldid=552588"