Soennisme

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Soennieten)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het soennisme is de grootste stroming binnen de islam met miljarden gelovigen wereldwijd. De volgelingen van het soennisme noemen we soennieten. De soennitische islam komt veel voor in het Midden-Oosten (behalve Iran), in Noord-Afrika, veel in Indonesië en ook in Azië. Bijna 90 procent van de moslims hoort bij het soennisme. De sjahada, ofwel de islamitische geloofsbelijdenis is een beetje verschillend tussen sji'ieten en soennieten. De sjahada vormt de eerste zuil van de islam.

Vaak hebben de soennieten oorlog met de sjiieten, volgelingen van het sjiisme, een andere stroming binnen de islam (met name in Iran en Afghanistan). Deze ruzie heeft te maken met de opvolging van de profeet, Mohammed. Zowel de soennieten en sjiieten hebben beide andere opvolgers van Mohammed in gedachten en daarover zijn ze het nog altijd niet eens. In Irak en is er zelfs heftig over gevochten met vele doden tot gevolg (1980-1988). Nu woedt er al jaren een oorlog in Yemen, waar de sji'ieten worden gesteund door Iran en de soennieten door Saoedi-Arabië.

Link

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Soennisme&oldid=744645"