Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!
Stem nu op: Tachtigjarige Oorlog

Slot Oranienbaum

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slot Oranienbaum

Slot Oranienbaum is paleis in het Duitse Oranienbaum in de deelstaat Saksen-Anhalt. Het paleis maakt deel uit van Parklandschap Dessau-Wörlitz en staat hierdoor op de Werelderfgoedlijst.

De binnenkant van het paleis heeft weinig decoratie. Op de begaande grond liggen de slaapkamers en de zitkamers. Vanuit hier is er uitzicht op het park om het paleis heen. De kamers konden gereserveerd worden, zo verbleven onder meer vrienden en familie van de graaf in het paleis. De verdieping was ingericht in een 17de eeuwse stijl. In de achttiende eeuw is dit weer veranderd naar een meer Japanse en Chinese stijl. Op de eerste verdieping liggen de statievertrekken, dit zijn de kamers die nodig waren om het land te besturen. Hier ligt onder meer de troonzaal en een balkon. Ook heeft het paleis twee vleugels. In de rechtervleugel is de Teesaal (oftewel Theezaal). De wanden van deze zaal bekleed met Hollands leer, doordat het leer er slecht aan toe was is het gerestaureerd. In de zaal stond veel porselein, dit is tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen.

In 2003 is het paleis gerestaureerd en in 2004 kwam koningin Beatrix een kijkje nemen. Sinds 2005 is de oranjerie ook open voor publiek, hier staan de koetsen en is een café aanwezig. Sinds 1708 is er in het park om het paleis heen en Chinese tuin met pagode.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slot_Oranienbaum&oldid=376622"