Slagschip

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
USS Texas Battleship BB-35

Een slagschip of kapitaalschip is soort oorlogsschip. Slagschepen zijn kenmerkend aan hun grootte, het vele geschut en het sterke pantser. Het nadeel is echter dat ze vaak kwetsbaar waren tegen kleine wendbare boten zoals torpedobootjagers.

Schepen moeten 18.000 ton of zwaarder zijn om een slagschip te zijn. Als er een vliegdek op staat is het echter meteen vliegdekschip. Sommige slagschepen (battleships in het Engels) hebben echter wel een lanceerinstallatie, vaak een vliegtuigkatapult, dan staat er geen vliegdek op en is het dus ook geen vliegdekschip. De meeste slagschepen hebben grote kanonnen en kleine kanonnen. De grote kanonnen heten hoofdgeschut, de kleine heten secundair geschut. Vaak staan de kanonnen met twee of drie in één kanonstoren, maar sommige grote Franse schepen zoals de Richelieu hadden er wel vier in één toren staan. De meeste slagschepen hadden ook een zeer dik pantser, soms wel 50 centimeter.

Nederland

Nederland had slagschepen, ze waren echter niet heel sterk. Uiteindelijk hebben ze in 1913 Dreadnoughts besteld, maar door de Eerste Wereldoorlog ging het niet door.

Bekende slagschepen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slagschip&oldid=748855"