Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Sint Anthonis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sint Anthonis telde in april 2016 nog 11.582 inwoners en de burgemeester is Marleen Sijbers. Gemeente Sint Anthonis bestaat uit 7 kerkdorpen (Sint Anthonis, Oploo, Wanroij, Landhorst, Stevensbeek, Westerbeek en Rijkevoort-de Walsert). In het lokale dialect wordt Sint Anthonis echter 'Sint tunnis' genoemd.

Sint Anthonis staat bekend om de natuur (de grote Staatsbossen midden in de gemeente) en de kunstenaars. Ieder jaar organiseert de Kunstkring van Sint Anthonis de 'open atelier route' waarbij je in de hele gemeente op bezoek kan bij verschillende kunstenaars en kan kijken hoe en waar zij hun kunst maken. Een bekende kunstenaar uit de gemeente is Juul Baltussen. In het gemeentehuis van Sint Anthonis kun je ook het werk bewonderen van zestien lokale kunstenaars.

De gemeente Sint Anthonis bestaat sinds 1994 toen de gemeente Wanroij aansloot bij de gemeente Sint Anthonis. De gemeenteraad heeft 15 zetels. De gemeente hoort bij de regio Land van Cuijk en ligt in het noordoosten van Noord-Brabant.

Sint Anthonis zelf heeft een Brink, het hoofdplein van het dorp waaraan de kerk en het gemeentehuis gelegen zijn. Dit maakt Sint Anthonis een brinkdorp, wat voor de regio redelijk uniek is. Iedere woensdag wordt op dit plein markt gehouden.

Sint Anthonis herbergt harmonie Sint Cecilia, de voetbalvereniging DSV, volleybalvereniging (VC Activia) met haar Pinkstertoernooi, tennisvereniging TV Sint Tunnis en judovereniging (Kodokan Sint Anthonis). Het dorp kent tevens een schuttersgilde: het St. Antoniusgilde.

Tot 1994 stond Sint Anthonis bekend als hét uitgaansdorp van de wijde regio. Ieder weekend kwamen vele touringcars grote groepen uitgaanspubliek op de Brink afzetten. Naast vier grote discotheken (Oelbroeck, Bos Dance Palace, Snor Tunnis en De Hoeve) waren rondom de Brink ook een aantal danscafés en kroegen te vinden. Nadat twee van de discotheken waren afgebrand, werd het uitgaan in Sint Anthonis al gauw minder populair.

Er zijn aan de Breestraat nog twee cafés te vinden, maar al met al is er zeer zeker niet meer sprake van de bezoekersaantallen die men destijds kende.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sint_Anthonis&oldid=456517"