Sint-Annatunnel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Sint-Annatunnel

Sint-Annatunnel is een tunnel voor voetgangers en fietsers in Antwerpen. De tunnel ligt onder de Schelde en verbindt Linkeroever met de rest van Antwerpen. Antwerpenaren zelf noemen de tunnel gewoon Voetgangerstunnel. De tunnel is gebouwd in 1931 en opende in 1933.

Voor de komst van de tunnel moesten Antwerpenaren de boot nemen naar en van Linkeroever. Men wilde eerst een brug bouwen, maar dit kon niet vanwege het vrachtverkeer van de haven. Uiteindelijk werd besloten om een tunnel aan te leggen. De tunnel heeft twee grote inkomstgebouwen met daarin de roltrappen en liften. Het origineel is nog steeds bewaard en is tegenwoordig beschermd als monument.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog liep de tunnel schade op, waardoor men de tunnel niet kon gebruiken. Het herstel duurde meerdere jaren. Tussen 1992 en 1993 werd de tunnel gerestaureerd en in 1997 werd het gebouw als monument verklaard. Sinds 1995 mogen fietsers de tunnel in, maar mogen alleen langzaam fietsen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sint-Annatunnel&oldid=629074"