Schoonmaakmiddel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schoonmaakmiddelen

Een schoonmaakmiddel is een reinigingsmiddel voor huishoudelijk gebruik. Dat kan zijn in de vorm van een vloeistof, een blok of een poeder. Vaak hebben deze middelen een vetoplossende werking. Toch vragen sommige schoonmaakklussen om een specifiek middel om de te reinigen plek schoon te krijgen.

Vaak zijn deze middelen min of meer giftig of zelfs bijtend (bijvoorbeeld in de ogen of bij inslikken) en moeten zeker weggehouden worden bij kinderen. In de industrie gebruiken ze nog zwaardere middelen, die ook vervuilend zijn voor het milieu.

Let op!
Schoonmaakmiddelen kunnen gevaarlijk zijn als zij verkeerd gebruikt worden. Hierdoor kun je het gebruik beter aan volwassenen overlaten.

Dit artikel geeft slechts informatie over schoonmaakmiddelen. Bij brandwonden, inslikken, inademen, etc. kun je het beste een huisarts of het alarmnummer bellen.


Veiligheid

Bewaren

Schoonmiddelen worden vaak in pakken en flessen bewaard. Deze middelen worden vervolgens op een koele, veilige plek bewaard. Meestal is dit een schoonmaakkast of het keukenkastje onder de gootsteen. Schoonmaakmiddelen dienen nooit naast eten of servies bewaard te worden. Er bestaat namelijk een kans dat schoonmaakmiddelen omvallen. Hierdoor kan het in eten terechtkomen, waardoor het ingeslikt of opgegeten kan worden.

Veel schoonmiddelen hebben een kindersluiting. Dit is een dop die op een speciale manier opengemaakt moet worden. Kleine kinderen kunnen hierdoor de flessen een stuk moeilijker openmaken. Schoonmaakmiddelen dienen altijd weggelegd te worden voor (kleine) kinderen en huisdieren. Hierdoor bewaren veel ouders hun schoonmiddelen in een afgesloten kast.

Gevaarsymbolen

Op de achterkant van schoonmaakmiddelen staat een beschrijving voor het gebruik. Ook staan de eventuele gevaren aangegeven met gevaarsymbolen. Hieronder zie je enkele van deze gevaarsymbolen

Schoonmaakmiddelen dienen dus altijd met zorg te worden gebruikt. Hierdoor is het belangrijk dat alleen volwassenen het gebruiken. Ook moeten volwassenen de gebruiksaanwijzing lezen. Ook is het belangrijk om nooit schoonmaakmiddelen te mengen, aangezien er dus giftige dampen kunnen ontstaan.

Gezondheidsgevaren

Sommige schoonmaakmiddelen zijn bijtend, waardoor zij brandwonden kunnen veroorzaken op de huid. Ook kunnen zij schade veroorzaken als zij in contact komen met de ogen of slijmvliezen. In deze gevallen worden plekken meestal een lange tijd uitgespoeld met lauw water. Ook is het aan te raden om een huisarts te bellen. In ernstige gevallen dient het alarmnummer gebeld te worden.

In het geval van inslikken kunnen er grote gevaren voor de gezondheid ontstaan. Schoonmaakmiddelen dienen hierdoor altijd uit de buurt van (jonge) kinderen en huisdieren te worden gehouden. Mocht een kind toch een schoonmaakmiddel inslikken kan dit grote problemen opleveren. De behandeling voor ieder schoonmaakmiddel is anders. Hierdoor dient altijd de huisarts of (in erge gevallen) het alarmnummer (112) gebeld te worden. Het is ook belangrijk om door te geven welk middel is ingeslikt.

Naast inslikken kan ook inademen leiden tot vergiftiging. Het kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen en longen. Dit kan in erg geval leiden tot braken, duizeligheid en het verlies van bewustzijn. In dit geval dient een huisarts of (in een erg geval) het alarmnummer gebeld te worden. Ook is het belangrijk de ruimte te verlaten en/of te ventileren. De giftige dampen kunnen namelijk nog aanwezig zijn.

Soorten schoonmaakmiddelen


Invloed op het milieu

Veel schoonmaakmiddelen bevatten giftige stoffen die slecht voor het milieu zijn. Voornamelijk dieren en planten die in het water leven (zoals vissen) kunnen hier last van hebben. Hierdoor is het belangrijk om schoonmaakmiddelen nooit zomaar te dumpen. Afvalwater dient door de gootsteen of het toilet gespoeld te worden. Sommige mensen gooien dit op de straat, maar dan kan het in het oppervlaktewater (zoals sloten en vijvers) terechtkomen.

Lege schoonmaakflessen en verpakkingen mogen worden weggegooid in de pmd-bak (plastic, metaal en drankkarton) of het huishoudelijk restafval. Als de schoonmaakfles nog (voor een deel) vol is moet het naar het klein chemisch afval. Dit moet vaak bij een milieustraat worden ingeleverd.

Binnen de Europese Unie (EU) bestaan er regels voor schoonmaakmiddelen. Hierdoor zijn schoonmaakmiddelen een stuk minder schadelijk dan vroeger. Zo moeten schoonmaakmiddelen altijd afbreekbaar zijn. Dit betekent dat zij geen schade kunnen aanrichten, aangezien het een tijdje duurt voordat ze afgebroken zijn. Tegenwoordig bestaan er ook milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Schoonmaakmiddelen met keurmerken van EU Ecolabel, Nordic Swan en Ecocert tasten het milieu zo min mogelijk aan. Ook kunnen huishoudelijke middelen (zoals citroensap en bakpoeder) gebruikt worden, maar dit werkt niet altijd.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schoonmaakmiddel&oldid=852451"