Roeren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Roeren is met een lepel of stokje een rondgaande beweging door een poeder of korrelachtige stof of vloeistof maken. Dat doe je om te mengen (verf, koffie met melk en suiker), of de temperatuur gelijkmatig te verdelen (bij het koken).

Meng en roer je bijvoorbeeld aanmaaklimonade met water, of taaie verf met oplosmiddel, dan heet het verdunnen. Suiker en melk lijken te verdwijnen in koffie als je het roert. Dit heet oplossen.

Het is een handeling die in de keuken, maar ook in de chemie (scheikunde) en industrie veel tegenkomt.

Behalve het handmatig roeren met een lepel, stok of garde, zijn er tal van machines die het roeren kunnen overnemen.

Vaak zijn het door een motor aangedreven schoepen in een vat (ketel, pan). Denk aan een mixer, of deegkneedmachine. Ook ijsmachines waarmee consumptie ijs wordt gemaakt hebben zo'n roerwerk.

Op een bouwplaats gebruiken ze een cementmolen. Hier is het een vat met vaste schoepen die in zijn geheel ronddraait en het zand, het water en de mortel tot cement (of beton) mengt.

In een laboratorium kunnen ze in een kolf of erlenmeyer (glaswerk) een magneetje laten ronddraaien om de vloeistof te roeren.

Toepassingen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Roeren&oldid=729345"