Mengen

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Mengen is vaste stoffen, vloeistoffen of gassen door elkaar roeren, in het algemeen ongelijksoortige zaken samenvoegen tot een geheel (mengsel).

Dit gebeurt ook veel in de scheikunde, natuurkunde en ook in de keuken. Denk aan het maken van pannenkoeken-beslag, waarbij melk, meel en eieren samen in een kom worden geroerd, gemengd of gemixt. Iets dergelijks gebeurt ook bij het mixen van cement, een mengsel van zand, water en mortel.

Lucht is bijvoorbeel een mengsel van gassen.

Kleurmenging

Subtractieve kleurmenging

Zo kun je met drie kleuren verf of inkt; geel, magenta (licht blauw) en cyaan (roze-rood) alle kleuren mengen. Doe je al de drie kleuren bij elkaar, dan krijg je in principe zwart. Zo werkt dat ook in een kleuren printer of op een drukpers. Dit heet subtractieve kleurmenging

Additieve kleurmenging

Ook met gekeurd licht kun je mengen. Dat gebeurt op je TV-, computer- en mobiele telefoon scherm of tablet. Hierbij bestaat het scherm uit drie kleuren lichtgevende pixels (puntjes): rood, groen en blauw. Zijn alle drie de kleuren (vol) aan, dan krijg je wit licht. Dit heet additieve kleurmenging.

Geluid mengen

64 kanaals mengtafel in geluidsstudio

In een geluidsstudio worden de geluiden van de verschillende muziekinstrumenten en zangstemmen met een microfoon of element opgevangen en via een mengtafel gemengd en vervolgens opgenomen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mengen&oldid=824672"