Regen (rivier)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Zwarte Regen in het Beierse Woud.

De Regen is een rivier in de Duitse deelstaat Beieren. De Regen is een zijrivier van de Donau en 191 km lang. De Regen stroomt van het Bohemer Woud naar Regensburg, waar hij in de Donau stroomt. De grootste stad aan de Regen is Regensburg. Kleinere steden zijn Cham, Roding en Nittenau.

Er zijn verschillende rivieren die de naam Regen hebben. De langste is de Grote Regen (Großer Regen), die in Tsjechië begint (ontspringt). In Duitsland stroomt de Grote Regen samen met de Kleine Regen (Kleiner Regen), die in het Beierse Woud ontspringt. Vanaf daar wordt de rivier de Zwarte Regen (Schwarzer Regen) genoemd. Als laatste stroomt bij Bad Kötzing de Witte Regen (Weißer Regen) in de Zwarte Regen. Vanaf hier wordt de rivier gewoon de Regen genoemd. De rivier stroomt vanaf daar naar het westen en passeert de stad Cham, waar de zijrivier de Cham in de Regen stroomt. Daarna stroomt de Regen langs Roding en Nittenau. De rivier maakt dan een scherpe bocht richting het zuiden. Uiteindelijk stroomt de Regen op 325 meter hoogte in Regensburg in de Donau.

Het stroomgebied van de Regen heeft een oppervlakte van 2.878 km². Het gemiddelde debiet is 40 m³/s.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Regen_(rivier)&oldid=524426"