Reddingsbrigade

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reddingsbrigade tijdens Sail Den Helder 2013

Vrijwilligers van de reddingsbrigade helpen mensen aan het strand en in zee die in nood zijn. Meestal worden hun posten bemand door de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD). Vanaf het strand en bij de kleinere wateren worden kleine vaartuigen ingezet. Dat kunnen opblaasboten zijn, of kleine motorboten en waterscooters. Reddingsbrigades hebben bij stranden vaak een klein verblijf (basis) van waaruit het strand en het water in de gaten wordt gehouden. Ook patrouilleren de medewerkers over het strand en hebben dan via een portofoon contact met de basis. Sommige brigades hebben ook de beschikking over landrover-achtige voertuigen die makkelijk over het strand kunnen rijden.

Voor de grotere acties op open zee heb je de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij met grotere, sterkere en snelle vaartuigen die ook op ruwe zee kunnen worden ingezet. Deze redden bijvoorbeeld schipbreukelingen, terwijl de reddingsbrigade meer voor de strandbewaking en EHBO is en om zwemmers te redden. Uiteraard werken beide organisaties wel samen. Ook heeft de reddingsbrigade contacten met hulpdiensten als de politie, ambulance en in sommige gevallen met de brandweer.

De reddingsbrigade bestaat meestal uit vrijwilligers en ze moeten het hebben van vrijwillige giften en kleine subsidies van hun gemeente.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Reddingsbrigade&oldid=755693"