Ralph Ellison

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ralph Ellison in 1961

Ralph Waldo Ellison (Oklahoma City, 1 maart 1913 – New York City, 16 april 1994) was een Amerikaans schrijver. Ellison is vooral bekend om zijn boek Invisible Man (1952). Hierin behandelt hij de intellectuele en sociale problemen waar Afro-Amerikanen mee te maken krijgen. De hoofdpersoon beschouwt zichzelf als onzichtbaar (invisible) voor de maatschappij. Het boek leverde een belangrijke bijdrage aan de rassenstrijd in de Verenigde Staten.

Ellison studeerde aanvankelijk muziek, maar moest zijn opleiding staken vanwege geldgebrek. In 1936 ontmoette hij de Afro-Amerikaanse schrijver Richard Wright. Wright stelde voor dat Ellison ging schrijven. Vanaf 1939 begon Ellison met het schrijven van verhalen en artikelen. Invisible Man werd in 1952 zijn grote doorbraak en leverde hem internationaal veel roem op. Zijn boek liet een diepe indruk na, zowel in de Amerikaanse literatuur als in de maatschappij. In 1964 publiceerde hij tevens een verzameling aan essays over de Afro-Amerikaanse cultuur en hun levens. Naast het schrijven hield Ellison zich ook bezig met fotografie, beeldhouwkunst en muziek. Tevens gaf hij college in Chicago en New York City.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ralph_Ellison&oldid=548553"