Help mee! Maak een account of meld je aan.

Flag of New Zealand.svg In de maand februari vind het Wikiproject:Nieuw-Zeeland plaats! Wil je ook meedoen? Klik dan hier! Flag of New Zealand.svg

Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2020

Rainbow Warrior

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Rainbow Warrior in de haven van Amsterdam (1981).

De Rainbow Warrior was een schip van milieuorganisatie Greenpeace dat onder de Nederlandse vlag voer.

Het schip werd in 1955 te water gelaten en gedoopt onder de naam Sir William Hardy. Het werd tot 1977 gebruikt door het Britse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel. In 1977 kocht Greenpeace het schip op. Ze gebruikten het om te protesteren tegen walvisvaart, zeehondenjacht en kernproeven. In 1985 hield Frankrijk kernproven op een eiland in de buurt van Nieuw-Zeeland om met nog meer schepen als vorm van protest naar het eiland te varen. Maar voordat dat kon gebeuren ontploften er 2 bommen op het schip waardoor het snel zonk. De bemanning kon buiten en Nederlandse fotograaf gered worden.

Operatie Satanique

Rainbow Warrior Memorial, het monument.

De aanslag werd uitgevoerd door de Franse geheime dienst. Er waren 3 teams.

  1. Het eerste team bestond uit Dominique Prieur en Alain Mafart, die deden alsof ze een Zwitsers echtpaar waren. Zij waren verantwoordelijk voor de verkenning en de logistiek.
  2. Team 2 was de bemanning van het jacht de Ouvea. Zij moesten zorgen dat de mijnen binnengebracht werden.
  3. Team 3 was een team van duikers die de mijnen aan het schip vast maakten.
  4. Ook was er een spion aan boord: Christine Cabon, die zich onder de naam Fréderique Bonlieu bij Greenpeace had aangemeld.

De Nieuw-Zeelandse overheid pakte de bemanning van de Ouvea op maar liet ze wel weer los. Prieur en Mafart (team 1) daarentegen kregen 10 jaar celstraf.

De Franse regering deden alsof ze er niks mee te maken hadden maar de minister van Defensie en het hoofd van de Franse geheime dienst stapten toch op. Pas in juli 2005 werd bekend dat de toenmalige Franse president François Mitterrand destijds zelf toestemming had gegeven voor de aanslag terwijl hij in het openbaar had gezegd dat hij het er niet mee eens was.

Nieuw-Zeeland wilde eerst het zogenaamde Zwitserse echtpaar niet uitleveren om in Frankrijk hun celstraf uit te zitten. Uiteindelijk gaf Nieuw-Zeeland toe maar in Frankrijk werden de 2 als helden binnengehaald en kregen ze de hoogste militaire onderscheiding. De spion werd in 2017 opgespoord maar maakte geen excuses.

Gedenksteen in Auckland.

Na de aanslag

Op 21 augustus 1985 werd het schip weggehaald omdat het niet meer te repareren was. Op 12 december 1987 werd het tot zinken gebracht in de oceaan om er een duikplaats van te maken voor vissen. Het schip is dat nu en is bedekt met zeeanemonen.

In 1990 werd er een monument onthuld dat herinnerde aan de aanslag op het schip. Ook is er een gedenksteen te vinden in Auckland. Over de aanslag zijn ook enkele films gemaakt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rainbow_Warrior&oldid=647119"