Pwyll

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Pwyll (Pwyll Pendefig Dyfed = Pwyll, heer van Dyfed) is een koning uit de Welshe mythologie en de hoofdpersoon uit de zogeheten eerste tak van de Mabinogi.

Ruil van koninkrijk

Pwyll ontmoet tijdens de hertenjacht de vreemdeling Arawn, die de heer van het mythische Annwfyn (de andere wereld) is. Pwyll ruilt voor een jaar en een dag van plaats en gedaante met Arawn. Dit doet hij om zo Arawns vijand Hafgan, die ook koning van Annwfyn is, te verslaan. Arawn heeft dit zelf al eens geprobeerd, maar omdat Hafgan met een enkele slag gedood moet worden en Arawn hem al meerdere slagen heeft gegeven laat hij het over aan Pwyll. Die doet zoals hem gezegd is en hij doodt na een jaar Hafgan, waarmee de twee rijken van Annwfyn zijn verenigd. Als hij na een jaar Arawn opnieuw ontmoet in Glynn Cuch (is een klein dorp nabij Manordeifi in Wales), is Arawn niet alleen erg gelukkig dat hij Hafgan verslagen heeft, maar dat Pwyll zich ook netjes gedragen heeft tegenover Arawns vrouw. Zelf heeft hij in die tijd het land van Pwyll, Dyfed, geregeerd en de beide mannen worden vrienden.

Rhiannon

Later ziet Pwyll vanaf Gorsedd Arberth (de grafheuvel van Arberth) een vrouw op een wit paard. Pwyll stuurt een ruiter achter haar aan, maar die kan haar niet inhalen, ondanks dat ze stapvoets blijft rijden. De derde avond gaat hij zelf achter haar aan en roept haar. Nadat Pwyll haar heeft bijgehaald, vertelt ze hem dat ze Rhiannon heet. Ze is de dochter is van Heveydd de Oude en vertelt ook dat ze moet trouwen met Gwawl, de zoon van Clud, maar dat wil ze niet. Met haar hulp weet Pwyll Gwawl te slim af te zijn, waardoor hij zelf met haar kan trouwen.

Ze krijgen in het vierde jaar van hun huwelijk een zoon. Maar op een nacht verdwijnt die op mysterieuze wijze, waarna Rhiannon door haar zes hofdames ervan beschuldigd wordt dat ze het kind zelf zou hebben gedood. Uit angst zelf te worden bestraft en omdat de hofdames niet de wacht hebben gehouden, doden de hofdames een paar jonge hondjes en smeren hun bloed aan de handen en in het gezicht van de dan slapende koningin. Ook gooien ze hun botjes voor haar op de grond. Als straf moet Rhiannon zeven jaar lang op de drempel van de burcht de wacht houden en bezoekers op haar rug naar binnen dragen.

Koning Teyrnon

Koning Teyrnon achtervolgd 's nachts een monster dat zijn pasgeboren veulen wilde stelen. Hij hakt de arm van het monster af bij de elleboog. Als de koning weer thuis komt, wordt Rhiannons ontvoerde kind bij hem thuis gevonden. Hij adopteert de jongen en geeft hem de naam Gwri (= Gouden Haar, vanwege zijn goudgele haar). Wanneer echter na vier jaar blijkt wie hij is, wordt hij aan Pwyll en Rhiannon teruggegeven en krijgt hij de naam Pryderi (opgetogenheid). Als Pwyll is overleden en Pryderi groot is, krijgt het verhaal een vervolg in Manawydan zoon van Llyr.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pwyll&oldid=830896"