Manawydan

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Manannán mac Lir, beeldhouwwerk van Gortmore

Manawydan is een zoon van Llýr en Penarddun. Hij is een figuur uit de Welshe mythologie, en een halfbroer van Bran de Gezegende en van halfzus Branwen. Het eerste element in zijn naam is verwant aan de stam van de naam van de Ierse zeegod Manannán mac Lir (Manannán zoon van Lir), en Manawydan is waarschijnlijk dezelfde Keltische godheid als Manannán. In tegenstelling tot de Ierse zeegod Manannán verbindt geen enkel overgebleven materiaal hem op enige manier met de zee, behalve zijn vaders naam Llŷr wat een oud Welsh woord is voor zee. Manawydan's belangrijkste optredens komen voor in het verhaal van de tweede en derde tak van de Mabinogi. Er wordt ook vaak naar hem verwezen in middeleeuwse poëzie en de Welsh Triads (verhalen van Wales).

Manawydan en Pryderi

Pryderi en Rhiannon gevangen

Pryderi nodigt Manawydan, de halfbroer van Bran (Bendigeidfran) en een mede-overlevende, uit om bij hem te komen wonen in Dyfed en regelde dat hij zou trouwen met zijn moeder, de weduwe Rhiannon. Kort daarna beklimmen Pryderi, Cigfa, Manawydan en Rhiannon een magische heuvel en toen ze afdaalden, was Dyfed veranderd in een dorre woestenij zonder inwoners. Pryderi en Manawydan reizen naar Engeland om van verschillende beroepen te kunnen leven, maar werden gedwongen de ene stad na de andere te verlaten om conflicten met andere handelaars te vermijden die hun superieure vaardigheden kwalijk namen.

Manaywdan en Pryderi keren terug naar Dyfed en gaan op jacht. Als ze een wit zwijn tegenkomen, volgen ze het naar een enorm, torenhoog fort. Tegen het advies van Manawydan in gaat Pryderi het fort binnen en wordt naar een prachtige gouden schaal getrokken. Als hij de kom aanraakt, blijven zijn voeten aan de grond plakken, blijven zijn handen aan de kom plakken en verliest hij zijn spraakvermogen. Manawydan wacht tevergeefs op zijn terugkeer voordat hij Rhiannon het nieuws over zijn verdwijning vertelt. Rhiannon berispt haar man vanwege zijn slechte gezelschap en gaat ook het fort binnen en ondergaat hetzelfde lot als haar zoon. In een ‘deken van mist’ verdwijnen Pryderi, Rhiannon en het fort zelf.

Enige tijd later bevrijdt Manawydan met zijn sluwheid hen uit hun gevangenschap. Er wordt onthuld dat de veroorzaker van hun lijden de tovenaar Llwyd ap Cil Coed was, die wraak zocht voor de vernedering van zijn vriend Gwawl ap Clud door Pwyll en Rhiannon. De betovering over Dyfed wordt opgeheven.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Manawydan&oldid=831359"