Verbeter WikiKids vandaag nog!

Protectoraat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een protectoraat is een gebied of land dat door een ander land beschermd of bestuurd wordt. Een protectoraat heeft een grote mate van zelfbestuur, maar het andere land heeft macht over het protectoraat. Vaak gaat dit andere land over de bescherming of buitenlandse politiek van het protectoraat. Vaak heeft het andere land veel voordelen. Zo kunnen inwoners vrij naar het protectoraat reizen of is er vrije handel.

Een protectoraat moet niet verward worden met een kolonie. Een kolonie heeft vaak geen zelfbestuur, terwijl een protectoraat dit wel heeft. Ook heeft een protectoraat zijn eigen regering, wetten en parlement. Een kolonie is vaak met het moederland verbonden. Protectoraten ontstonden vaak als het gevolg van oorlog. Ze dienden als bufferzone tussen twee landen. Nazi-Duitsland had verschillende protectoraten. Dit waren veroverde gebieden, zoals het protectoraat Bohemen en Moravië.

Tegenwoordig zijn er bijna geen gebieden die meer als protectoraat gezien kunnen worden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Protectoraat&oldid=760765"