Potsdamer Platz

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Potsdamer Platz rond 1900

De Potsdamer Platz is een bekend plein in het Duitse Berlijn. Het plein ligt in het centrum van Berlijn en is ook een knooppunt voor het verkeer. De Potsdamer Platz is vernoemd naar de stad Potsdam, wat vlakbij Berlijn ligt.

In 1838 is de Potsdamer Platz aangelegd en lag net buiten de stadsmuur van Berlijn. Toen stond nog de Potsdamer Tor op het plein, het eerste treinstation van Duitsland. Hier was de eerste spoorlijn van Duitsland tussen Berlijn en Potsdam. Voor de Tweede Wereldoorlog stonden er op de Potsdamer Platz deftige gebouwen en was het een levendig plein. Toen Berlijn werd opgesplitst kwam de Potsdamer Platz te liggen in Oost-Berlijn. Er kwam eigenlijk niets van het herbouwen en restaureren van de gebouwen. In 1961 werd de Berlijnse Muur dwars over het plein aangelegd. Na de afbraak van de muur ontstond in 1989 een enorme bouwput, de grootste van Europa. In 1990 werd op de vlakte nog een rockconcert gegeven, genaamd The Wall.

Op de Potsdamer Platz ontstonden moderne gebouwen. Hiermee is het ook een heel modern plein. Voorbeelden zijn het Daimler-Chrysler Quartier, het Sony-Center, de BahnTower en het Beisheim-Center. Op het plein zijn veel bioscopen en theater te vinden. Ook de bioscoop met het grootste bioscoopscherm van Duitsland is hier te vinden, waarop alleen 3D-films gedraaid worden.

De Potsdamer Platz in 2010
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Potsdamer_Platz&oldid=457247"