Portaal:ABBU/De woordfabriek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo bredeschool academie zomerschool.jpg
Klik hier om terug te gaan naar het ABBU-Portaal.


De Woordfabriek is een programma waarmee leerlingen in de bovenbouw van de basisschool en de eerste twee jaar van het voortgezet onderwijs schooltaalwoorden leren. Schooltaalwoorden zijn woorden met een formeel, abstract karakter. Je kunt ze tegenkomen in allerlei soorten teksten, bijvoorbeeld: circa, vaststellen, het contrast.

In De Woordfabriek wordt dit soort woorden aangeboden in een tekst over een interessant onderwerp, bijvoorbeeld 'Een robot als vriend', of 'Dierproeven'. Op verschillende momenten in de week worden de woorden gebruikt bij verschillende soorten activiteiten: begrijpend lezen, woordenschat, debatteren, rekenen/science en schrijven (essay). Doordat de woorden in verschillende contexten worden gebruikt, worden ze beter geleerd en beter onthouden.

De Woordfabriek is de Nederlandse versie van het Amerikaanse programma Word Generation, dat is ontwikkeld aan de Harvard University. Sardes werkt samen met Harvard University en heeft toestemming gekregen om de Nederlandse versie van het programma te ontwikkelen. De BSA Zomerschool is de eerste zomerschool die werkt met dit programma.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:ABBU/De_woordfabriek&oldid=500532"