Poolhaas

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De poolhaas
Leefgebied van de poolhaas

De poolhaas is een soort haas die in de Arctische gebieden woont, bijvoorbeeld het noorden van Canada en Groenland. De poolhaas is best groot voor een haas. Hij weegt tussen de 4 en 5 kilo en is 70 centimeter, gemeten vanaf het uiteinde van de staart tot de kop. In de winter is de poolhaas volledig wit waardoor hij zich makkelijk kan verstoppen voor eventuele vijanden. In de zomer is hij veel meer zichtbaar, omdat zijn bont dan grijsbruin wordt met een beetje wit. Alleen de puntjes van zijn oren en de onderkant van zijn poten blijven altijd zwart.

Ze leven vaak op de toendra, vlakbij de boomgrens. Ze eten schors, poolwilgen, mos, bessen en bladeren.

Poolhazen zijn prooidieren: roofdieren jagen op ze voor voedsel. Hun natuurlijke vijanden zijn onder andere wolven en poolvossen. Poolhazen worden vaak verward met Amerikaanse sneeuwhazen. Maar sneeuwhazen zijn een stuk kleiner, en hebben grote wollige voeten die als sneeuwschoenen werken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Poolhaas&oldid=528806"