Permanente make-up

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorbeeld A, voor behandeling van de lippen
Voorbeeld A, na de tweede behandeling
Voorbeeld B, voor de behandeling van de wenkbrauwen
Voorbeeld B, na de eerste behandeling

Permanente make-up is bijna dezelfde techniek als bij een tatoeage. Het is alleen ondieper in de huid en met een andere bedoeling. Het blijft zo'n 1 tot 4 jaar zitten.

Het kan bijvoorbeeld worden toegepast bij een huidkleurcorrectie, bijvoorbeeld na een medische ingreep. Je kunt denken aan langer blijvende eyeliners, lipliners, fulllips en rouge. Ook kunnen littekens en de gevolgen van huidaandoening in huidtinten worden gecamoufleerd.

Dit soort behandelingen worden meestal niet vergoed door de zorgverzekeraars. Er zijn 3 behandelingen nodig. De praktijken die dit soort behandelingen uitvoeren moeten gecertificeerd zijn en de gebruikte pigmenten staan onder toezicht van de Keuringsdienst van Waren. Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) en de Gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) houden controle op het veilig aanbrengen van permanente make-up en de hygiëne. Gecertificeerde specialisten staan in een register (soort lijst). Dus goed informatie inwinnen via de GGD is belangrijk, want het gaat hierbij om een zogeheten vrij beroep waar eigenlijk geen diploma voor nodig is.

De behandeling is meestal pijnlijk (er wordt in de huid geprikt). Een verdovende zalf is eventueel mogelijk, maar daar zijn strenge regels voor.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Permanente_make-up&oldid=891253"