Patty Brard

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Patty Brard
Patty Brard2 cropped.jpg
Patty Brard in 2012
Persoonlijke informatie
Volledige naam Petula Louise Brard
Bijnaam
Land Nederland
Geboortedatum 25 maart 1955
Geboorteplaats Sorong, Nederlands Nieuw-Guinea
Overleden
Overleden te
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep
Bekend van Luv'
Actief 1976 - heden
Genre(s) pop
Label
Website
Portaal Portaalicoon Muziek

Patty Brard (geboren op 25 maart 1955 in Sorong, Nederlands-Nieuw-Guinea) is een actrice, presentatrice en zangeres. Momenteel werkt ze voor SBS6. Ze deed onder andere mee aan Sterren Springen en Sterren Dansen Op Het Ijs. Ook was ze zangeres bij de meidenband LUV' en had ze daarna een redelijk succesvolle solo carrière..


Jeugd

Patty werd geboren op het eiland Sorong, haar moeder is Indisch en haar vader Nederlands. Ze gingen naar Nederland toen Patty 11 jaar oud was, ze woonden in Rijswijk. In haar boek schreef ze dat ze een hekel had aan de basis school, dit omdat zij het enige gekleurde meisje was. Hierna ging ze naar de HAVO op het Lodewijk Makeblijde College. Ze maakte de opleiding af en werd uiteindelijk secretaresse, ze vond dit wel leuk. Hierna werd ze secretaresse bij de Publieke Omroep. Ze viel op en kreeg een contract aangeboden door Hans van Hemert, een manager.

Carrière

Luv'

Hans van Hemert wilde een meidengroepje en doordat Patty Brard zo opviel, zou zij de ster van het meidengroepje worden. Zo kwam Luv' tot stand. De overige leden waren Jose Hoebee en Marga Scheide. Nadat er een aantal liedjes flopten in de hitlijsten, gooide Luv' het over een andere boeg. Een vrij eenvoudig liedje kwam uit, namelijk You're The Greatest Lover. Dit liedje bereikte in vele Europese landen de nummer 1 positie. Waaronder Duitsland, Denemarken, België, Nederland en Zweden. In Duitsland werd een gouden plaat, in Nederland een platina en in Denemarken een zilveren plaat. De opvolger van deze hit werd Trojan Horse, die ook succes had, maar toch minder zijn voorganger. Ook buiten Europa had Luv' succes, zo werd Yes I Do een nummer 1 hit in Mexico. Begin 1980 kon Patty het niet meer aan en besloot uit de band te gaan. Zij werd opgevolgd door Ria Tielsch, samen met Ria scoorde Luv' nog 1 top 5 hit. Namelijk; My Number One. Patty had inmiddels een nieuwe vriend gekregen, Carlo Nasi, een rijke Fiat erfgenaam.

Solo carrière en San Remo festival

Nadat Patty uit Luv'ging, bracht ze een aantal solo-platen uit. Deze werden voor het grootste gedeelte gefinancierd door Carlo Nasi. Hij hoopte van Patty een wereldster te kunnen maken. De eerste single werd Hold On To Love, die Patty in een aantal programma's promootte. Een voorbeeld is Toppop, een muziek programma. De plaat werd klein hitje in de top 40, het bereikte de 26e plaats. Hierna volgden nog een aantal andere singles zoals; Red Light

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Patty_Brard&oldid=554131"