Pantsertrein

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Replica van een Slowaakse pantsertrein

Een pantsertrein is een trein die kan worden ingezet bij een oorlog. De trein is beschermd tegen kanonnen en is zelf ook bewapend. Pantsertreinen werden het meest in de eerste helft van de 20e eeuw ingezet. Een pantsertrein wordt getrokken door een stoomlocomotief, waarbij het machinistenhuis van pantserplaten is voorzien. Voor de locomotief worden vaak één of meer platte wagens geduwd om te voorkomen dat de locomotief beschadigd raakt als het spoor vernield is. Met de trein worden militairen en wapens vervoerd en is uitgerust met geschut. Het doel van de pantsertrein is om zo snel mogelijk een spoorlijn (met belangrijke bruggen) te veroveren.

Op 10 mei 1940 werden bij de Duitse aanval op Nederland 7 pantsertreinen ingezet. Slechts één daarvan heeft echt succesvol werk gedaan, bij de Maasbrug bij Gennep. De andere Duitse pantsertreinen werden tegengehouden door vernieling van het spoor.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pantsertrein&oldid=650693"