Padden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een pad is een amfibie, dat erg lijkt op een kikker. Ze eten veel en worden daarom in Australië beschouwd als ongedierte. Ze zijn vaak groter en zwaarder dan kikkers, donkerder van kleur en giftig.

Padden hebben in tegenstelling tot kikkers een bobbelige huid, lompe lichaamsbouw en korte achterpoten waarmee ze meer mee lopen dan springen. In Nederland leven vijf soorten padden: de rugstreeppad, de vroedmeesterpad, de geelbuikvuurpad, de gewone pad en de knoflookpad. Gezonde padden kunnen 36 jaar worden. De paddentrek komt 1 keer per jaar voor. Bij de trek komen heel veel padden bij elkaar in een grote sloot waar ze hun eieren leggen. Meestal is dat de plek waar ze zelf volwassen zijn geworden. Als het kouder weer en regent komen de padden sneller dan met warmer weer. De padden trekken (zoals eerder gezegd) naar hun gebied, maar dat lukt niet zonder gevaren. De padden moeten vaak een drukke weg over, een spoor of iets dergelijks wat erg gevaarlijk is. De mannetjes hoeven meestal niks te doen. Zij zitten op de rug van het vrouwtje, daarom worden op sommige plaatsen emmers geplaatst. De padden vallen erin en, als er mensen komen, veilig naar de overkant.

Padden eten o.a wormen, larven, spinnen, slakken en andere insecten. Als ze een lekker hapje zien, staren ze er geduldig naar en vangen hem dan met hun kleverige tong.

De paring gebeurt bij padden op dezelfde manier als bij kikkers.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Padden&oldid=668796"